Testvérvárosi együttműködés

2017.10.06. 11:00

Testvéri kapcsolat Leszno és Újváros között

DUNAÚJVÁROS Új testvértelepülése lesz városunknak, amely a lengyelországi Lesznóval kötött együttműködési megállapodást a napokban.

DH

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester és Borowiak Lukasz, Leszno polgármestere az együttműködési megállapodás aláírását követően

Fotó: DH

A közelmúltban a lengyelországi Lesznóban járt Dunaújváros önkormányzatának képviseletében Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester és Hingyi László képviselő, akik Cserna Gábor polgármester szándéknyilatkozatával érkeztek a lengyelországi városba, ahol egy ünnepélyes esemény keretében Borowiak Lukasz városvezető is ellenjegyezte azt. A két város a sport, a kultúra és a gazdaság területén is együttműködik a közeljövőben.

Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester és Borowiak Lukasz, Leszno polgármestere az együttműködési megállapodás aláírását követően
Fotós: DH

A közelmúltban a lengyelországi Leszno városa először látta vendégül a leendő testvértelepülés, Dunaújváros küldöttségét. A két település közötti kapcsolatok kezdetben a városokban található felsőoktatási intézmények között erősödtek meg.

Leszno belvárosa

Az újvárosi küldöttség két vezetője, Gombos István alpolgármester és Hingyi László képviselő magukkal vitték Cserna Gábor polgármester által aláírt szándéknyilatkozatot is, amelyet a vendéglátók oldaláról a városházán Borowiak Lukasz polgármester írt alá.

Ez a nyilatkozat nyit utat a két város közötti együttműködéshez. Az együttműködés területei: gazdaság, önkormányzati kapcsolatok, a kultúra, sport területe, szemináriumok, továbbképzések, konferenciák, sportversenyek, képzőművészeti és egyéni kiállítások. A két felsőoktatási intézmény már most is együtt dolgozik, valamint a lesznói futsal sportklub kapcsolatban van a magyar Dunaferr DUE Renalpin klubbal. A két város képviselői arról is egyeztettek, hogy a két városnak milyen lehetőségei vannak a gazdasági és a kulturális területen, és két település színházának együttműködésében. A felek hangsúlyozták, hogy mind a két város hasonló adottságokkal bír, és hasonló problémákkal küzd.

Gombos István alpolgármester, a dunaújvárosi küldöttség vezetője
Fotós: Ady Géza

A magyar küldöttség beszélgetést folytatott a lesznói alpolgármesterrel is, amelyen a további közös együttműködésről szólt. A lesznói látogatás során megtekintették a lesznói biznisz centrumot, valamint a beruházási központot (I.D.E.A.).

Az újvárosi küldöttség képviselői látogatást tettek a III. Gimnáziumban és a Futball Park csarnokában, és találkoztak a K5 Futsal Leszno csapat vezetőivel. Lehetőség volt Leszno város történelmének megismerésére is egy, az óvárosban történt séta alkalmával. Zárásként megtekintették a Szépművészeti Múzeum kiállítását, és találkoztak a városi színház igazgatójával. Nagy figyelemmel kísérték a városban szervezett Leszno Aktív Polgárai rendezvényt. Felmerült, hogy Dunaújváros képviselői ismét Lesznóba érkeznek október közepén, mert ott lép fel a neves Rajkó zenekar. Leszno küldöttsége várhatóan a jövő év májusában érkezik majd Dunaújvárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában