Friss diplomás

2017.10.08. 07:00

Újabb mestereket avatott a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara

DUNAÚJVÁROS A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara újabb támogatott mesterképzésén végzett, frissen vizsgázott huszonhat mester vehette át csütörtökön oklevelét.

Kőhalmi Kálmán

Közös kép a mesterlevelek átvételét követően: fontos állomást jelent egy sikeres szakmai pályafutás során

Fotó: Ady Géza

A korábbi két kamarai szervezésű mesterképzést követően 2015-ben százhúsz mesterlevelet adtak át. Ahogy az akkori programok esetében, úgy a most zárultnál is a városi kamara a résztvevőknek nyolcvan százalékos támogatást tudott biztosítani az NGM-mel kötött szerződés alapján. Idén, ahogy korábban is, voltak olyan résztvevők, akiknek már nem jutott a támogatott helyekből, ennek ellenére saját költségre is vállalták a mesterképzést, hiszen tisztában voltak a helyben megtartott képzés, vizsgáztatás és az így szerezhető mesterlevél előnyeivel.

A tegnapi rendezvényen négy szakma képviselői (autószerelők, ipari gépészek, szakácsok, villanyszerelők) vették át mesterlevelüket. Köszöntőjében Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta: „ma már elmondható, hiszen többen jelzik felénk a város gazdaságát, szakképzését ismerők, figyelemmel kísérők részéről, hogy annak a két mesterképzésnek az eredményei jól érzékelhető előrelépést hoztak a város és környéke életében. Akár az egyébként is jól teljesítő helyi szakképzést, akár a helyi vállalkozások életét, az ott dolgozó szakemberek együttműködési hajlandóságát vesszük számba.” Hozzátette, hogy a mostani mesterképzés hasonló eredményeket hoz majd, ezért közös ünnepként tekint a mesteravatóra.

Közös kép a mesterlevelek átvételét követően: fontos állomást jelent egy sikeres szakmai pályafutás során
Fotós: Ady Géza

Az eseményen tartott ünnepi beszédében dr. Markovszky György, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kifejtette, a kamarai rendszer nagy sikere: a szakképzési törvény változásához kapcsolódóan ilyen ütemben indultak meg a mesterképzések, hogy az előírások teljesülhessenek. Az eddig Dunaújvárosban végzett mesterek hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi kis- és középvállalkozások nagyobb tempóban fejlődjenek, és bekapcsolódjanak a szakképzésbe. Ugyanakkor felhívta a mesterek figyelmét, hogy azt a sikert, amit maguk elértek szakmájukban, mutassák meg az általános iskolásoknak, tegyék vonzóvá szakmájukat.

A mesterfogadalmat Ulmer Sándor ipari gépész mesterjelölt mondta el, majd megtörtént a mesterlevelek átadása: huszonhat új mester gazdagítja a város gazdaságát, szakképzését.

 

EZEK MIATT FONTOS A MESTERLEVÉL

A mestervizsga célja, hogy biztosítsa a magasabb szakmai minősítés elérésének lehetőségét, a tanulók képzéséhez szükséges szakmai és pedagógiai ismeretek elsajátítását, a vállalkozás indításához, sikeres működtetéséhez szükséges ismeretek megszerzését, és hogy az adott vállalkozás eleget tehessen az egyes szakmákban a vonatkozó jogszabályokban meghatározott működési feltételeknek.

Gyakorlati képzést folytató szervezetnél a tanulók gyakorlati oktatója csak olyan személy lehet, aki mestervizsgával rendelkezik. Egyes szakmákban pedig jogszabály írja elő, hogy a vállalkozás indításának, az önálló munkavégzésnek a feltétele a mesterlevél megléte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában