Mítosz vagy valóság?

2020.04.02. 18:00

Megérkezik a szemétsziget Tajvan partjaihoz

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Katona Zsuzsa ajánlja Wu Ming-yi: Rovarszemű ember című könyvét.

duol.hu

„Ez nem vízfolyás. Nem is kőomlás vagy kőzetrepedés. És egyértelműen nem emberi visszhang. Inkább olyan, mint amikor egy tökéletesen sima üvegfelületet váratlan ütés ér. Eleinte semmi nyoma, de a mélyből halk roppanások jelzik a finom hajszálrepedéseket.”

Ezekkel a mondatokkal kezdődik Wu Ming-yi tajvani író regénye, amelynek szereplői közül csak egy a rovarszemű ember. Különböző sorsú, világlátású emberek története kapcsolódik össze. Ami közös bennük, hogy mindannyian Tajvan szigetén tartózkodnak, mikor megérkezik a hatalmas, műanyagból, szemétből álló sziget. A szemétsziget több százezer négyzetkilométer nagyságú és hosszú ideje sodródik az óceánban.

Amit elvesznek a természettől, azt vissza is kell adni

A regény szereplői között van Alice, az egyetemi tanár, Dahu, a bununu törzs tagja, Toto, az eltűnt kiskamasz és Atile’i, aki a Vajo-vajo sziget lakója. Atile’i szigete különös világ. Sajátos társadalmában főszerepet játszik a Tengermester és Földmester.

A könyv és a szerző, Wu Ming-yi tajvani író Fotó: roboraptor

Mind a ketten ősi titkok tudói, a szellemek és az istenek akaratának közvetítői. A sziget véges számú embert képes eltartani. Jól kell bánni a termőfölddel, együtt kell működniük a halászoknak. Amit elvesznek a természettől, azt valamilyen módon vissza is kell adni. Miután véges a sziget embereket eltartó ereje, a törvények szerint minden második fiúnak el kell hagynia a szigetet. Atile’it, aki második fiú, egy nap könnyű kis csónakban, nyolc napra elég vízzel és élelemmel útjára bocsátják a szigetlakók a messzi ismeretlenbe. A legenda szerint a második fiúk nyolc nap után cetté változnak, és így várják az óceánban újabb társukat. Atile’i azonban nem változik cetté, találkozik a szemétszigettel és sok-sok hét sodródás után együtt érkeznek meg Tajvan partjaira.

Mítosz vagy valóság Vajo-vajo szigete? Visszatalál, visszatalálhat-e Atile’i a szigetére? Jó lenne beszélgetni a rovarszemű emberrel, akinek ezerszer ezer apró mozaikból álló szeme képes egyszerre sok kis részletet visszatükrözni a világból, amelyben élünk, amellyel változunk? Vajon jól gondolja-e Amundsen, a bálnavadász, hogy egy évben egy bálnát tisztességes párviadalban elejteni rendjén való dolog? Vajon át kell-e fúrni a hegyet egy alagút kedvéért? Megtalálja-e Alice Totót?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!