életmód

2020.11.15. 08:00

Hús nélkül, de tápláló ételt

A pásztorok heteket, hónapokat töltöttek kint a pusztán, hidegben, fagyban, forróságban.

duol.hu

Csak a kórokozók egy részét lehet lemosni a húsról

Fotó: Pixabay

Tarisznyájukban hosszan eltartható száraztésztát, szalonnát, hagymát, paprikát vihettek magukkal. Az előkelőbbek szárazkolbászt is. Ebből kellett aztán a gulyaállás melletti pásztorkunyhóban, a „vasalóban” vagy más szélvédett helyen összeütni valamit a bográcsban vagy vasfazékban, ami meleg, tápláló és ízletes volt. Ezek általában levesek vagy egytálételek voltak. A kuktáskodás feladatát a bojtárok látták el. Az étel elfogyasztása a pásztorok közötti hierarchia szerint történt.

Azt hihetjük, hogy a pásztorok gulyást és pörköltféléket ettek, hiszen kéznél volt nekik a friss hús. De olvassunk csak bele Móricz, Veres Péter, Sőregi János írásaiba, és láthatjuk, hogy a pásztorok szigorúan el voltak számoltatva, szó sem lehetett arról, hogy egyenek belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!