körkamerás felvevőrendszer

2021.07.23. 09:00

Éppen, mint a Mátrixban, vagy talán jobban?

Balla Tibor

POC.indd

Lezárult az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma kiépítése és működtetése a Dunaújvárosi Egyetemen elnevezésű pályázat. Az eseményről szóló beszámolónkban csak érintőlegesen foglalkoztunk a konkrét pályamunkákkal. Egyesével pótoljuk. Íme az újabb!

A kiindulópontot az adta, amikor a Mátrix című filmben a szereplőket úgy mutatták, mintha a kamera körbefordult volna a lassított mozgásban lévő színészek körül. A körkamerás felvevő ezt az érzést adja vissza, azzal a többlettel, hogy itt a felhasználó állíthatja be a kamera pozícióját, határozza meg a nézőpontot. Mindezt úgy, hogy a filmvetítés folytatódik, miközben a felhasználó a kamerák közt váltogatva bárhonnan megnézheti ugyanazt a filmet.

Nyolc pozícióból, tízméteres körben rögzíthető a felvétel Fotó: DUE

Az általuk fejlesztett eljárás (eszköz, szoftver, stúdió) lehetővé teszi, hogy korlátozott (maximum 10 méter átmérőjű) körben a folyamatokat 8 pozícióból filmezzék, és a filmeket szinkronizálják. A felvétel végtermékét a nézők interaktívan használhatják, egy nézőpontból közelíthetnek és távolíthatnak, így olyan élményt nyújt, mint a professzionális stúdiókban felvett felvételek. Egy olyan lejátszószoftvert is fejlesztettek, amely a komolyabb számítógépes ismeretek nélküli felhasználók számára is könnyen használható. A felvételkészítéshez a kamerák felállítása és pozicionálása után a világítás elhelyezését követően már csak egy egyszerű szinkronizációra van szükség, és a felvevő segítségével elkészíthetjük a szinkronizált filmet. A kameraállások meghatározását az operatőrök tetszőlegesen dönthetik el: lehet körös elrendezésű (a jelenet körül 360°-ban elhelyezett kamerákkal), félkörös elrendezésű (180°-ban elhelyezett kamerák), vagy akár gömbfelület mentén elhelyezett kamerák. Az eszköz kiállításokon drága, nehezen hordozható eszközök vagy élő állatok bemutatására is alkalmas, új prezentációs technikaként jelenhet meg. A fejlesztés közben rájöttek, hogy a rendszer akár 3D-s szkennelésre is jól használható lehet.

Az „Interaktív videó készítésre alkalmas körkamerás felvevőrendszer” fejlesztői dr. Király Zoltán vezető kutató, dr. Odry Péter kutató, valamint Vámosi Zoltán informatikus hallgató voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!