Püspökfogadás és bérmálás

2021.11.17. 08:00

Ünnep a városi római katolikus közösségben

2021. november harmadik, 21-i hétvégéjén ünnepli a városi római katolikus közössége Krisztus király főünnepét, a nagytemplom alapkőletételének, megáldásának és felszentelésének évfordulóját – adta hírül a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia.

Török Tímea

20201123 Dunaújváros Befejeződött a Krisztus Király Katolikus Templom ablakainak cseréje Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

November 19-én Árpád-házi Szent Erzsébet liturgikus ünnepe van. Szent Erzsébet a karitász védőszentje, az ünnepét követő vasárnapon a templomi gyűjtés a karitász javára történik.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelében így fogalmaz: Szent Erzsébet ünnepén, amikor a szolgáló felebaráti szeretet szentjére és példaképére emlékezünk, azáltal, hogy adományainkkal a Katolikus Karitász munkáját támogatjuk, közösséget vállalunk a rászorulókkal és azokkal is, akik élethivatásuknak választották azt, hogy az emberek szükségét enyhítsék. Az özvegyasszony két fillérje nem az összeg nagysága miatt értékes, hanem azért, mert „ő mindent odaadott”, közösséget vállalt Istennel és testvéreivel. A szeretet cselekedetei ugyanis nemcsak a rászorultakon segítenek, hanem azokat is gazdagítják, akik adnak, mert ezáltal maguk is Krisztushoz válnak hasonlókká.

Az ólomüvegek és az őszi fényjáték méltó, ünnepi háttér lesz Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A szent példáját követve az adventi időszakban a dunaújvárosi karitászcsoport is élelmiszert gyűjt és oszt a rászoruló embereknek.

November 20-án, szombaton a szokásos szombat esti szentmise elmarad a nagytemplomban. Azonban a november 21-én, vasárnap délelőtt 10 órakor kezdődő főünnepi szentmise bemutatására már Spányi Antal megyéspüspök atya érkezik, hogy bérmálás keretében mintegy 16 dunaújvárosi és városkörnyéki fiatalnak közvetítse a Szentlélek ajándékait.

Vasárnap lesz Krisztus király ünnepe, amely egyben a dunaújvárosi nagytemplom templombúcsúja is. Ezen a napon a katolikus egyház tanítása szerinti búcsú, azaz a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó, ideig tartó büntetés elengedése nyerhető.

Ezzel az ünnepi hétvégével zárja a 2021. egyházi évet a városi római közösség, és az ezt követő adventi úrjövettel megkezdi a felkészülést a karácsonyi időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!