a magyar népmese napjára

2021.09.30. 08:00

Mesenap: mosolyba öltözteti mindenki lelkét

Rácalmás/dunaföldvár/dunaújváros – 2005-ben a Magyar Olvasótársaság kezdeményezte, hogy Benedek Elek születésnapja, szeptember 30., legyen a magyar népmese napja. Az elmúlt években egyre szélesebb körben terjedt el e jeles nap köszöntése.

Török Tímea

Fotó: LI

Célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek nagyobb figyelmet fordítsanak a népi eredetű mesékre, mondákra – legyen az magyar vagy külföldi népmese. A népmese napja immár határokon túlnyúló mozgalom, ami nemcsak hazánkban, hanem a környező, magyar ajkú határ menti településeken is követőkre talált az elmúlt időszakban.

A Neveljünk olvasókat!-törekvéssel élő szülők körében sokszor kerül szóba, hogy miket olvassunk, mit szerettünk vagy éppen nem szerettünk a könyvekbe gyűjtött népmesék közül, egyáltalán sikerült-e megismerkednünk és megismertetnünk a gyerekeinket a magyar népmesékkel. A szakemberek tényként kezelik, hogy a népmesék csak egy bizonyos életkor felett, az óvodás évek végén fogja lekötni a gyerekeket. De a tanulságaik sokszor lehetnek gyerek és felnőtt segítségére egy-egy nehéz élethelyzet megoldása során.

Vannak intézmények, ahol komoly hagyománya lett ennek a kiemelt napnak. Sok helyen mesemondást hallgathatnak az érdeklődők élőszóval, de a téma fontosságát jól mutatja, hogy például Hatvanban népmese-konferenciát rendeztek.

Nagyobb figyelem kell a népi eredetű mesékhez, ezért fejlesztő hatásúak

A térségben a rácalmási könyvtárban már hagyománya van a magyar népmese napjának. A művelődési ház és a könyvtár munkatársai hétpróbás vetélkedőt szerveztek a jelentkező alsó tagozatos, négyfős csapatoknak. A diákcsoportok toborzásához a közösségi média segítségét is felhasználják. Mint írják, Meseország területe egyre csökken. Ez azért van, mert a gyerekek egyre kevesebb mesét olvasnak. Meseország királya várja azokat a bátor gyerekeket, akik a hét próbát kiállva bebizonyítják, hogy ők bizony olvasnak mesét, bátrak és okosak. Meseország lakói már izgatottan várják Rácalmáson, hogy melyik csapat lesz a legrátermettebb az ügyességi és szellemi vetélkedőn.

A népmesék általában az óvodáskor közepén, végén kötik le a gyerekeket Fotó: archív

Egyszerűen csak olvasni kell minden nap Illyés Gyula 77 magyar népmese című könyvéből, írják a rácalmási közművelődési szakemberek. A bejegyzések közül kiolvasható, hogy igazán mesés vetélkedő várható majd szeptember 30-án, azaz ma délután 16 órától Rácalmáson. Ugyanis a résztvevőknek a hétmérföldes csizmában kell ügyesen lépkedni, hogy hipp-hopp Meseországba érjenek a gyerekek, ahol majd segíteni kell a királynak megkeresni az elveszett aranyszőrű báránykát. Meseország újságjába megjelenő hirdetés feladója is feladvány lesz és a meselottó nyereményei is igazán különleges ajándékokkal kecsegtetnek.

A dunaföldvári Berze-Nagy Ilona Városi Könyvtár a Jókai utcai óvoda Tulipán csoportját már vendégül látta a népmese napja alkalmából. A gyerekek mesét néztek, kirakóztak, és Illyés Gyula egyik népmeséjét is feldolgozták a könyvtári pedagógusok segítségével. Sőt továbbra is várják a helyi óvodai csoportokat a mesenapi programjukra a dunaföldvári könyvtárba.

Dunaújvárosban a József Attila Könyvtár gyerekkönyvtára mesenapi programjai is legendásak. Szeptember 30-án, délután 16 órától mesedélutánt tartanak a népmese napján. Marcsi néni természetesen mesél majd, mert mint írják Csernik Szende szavait idézve „A mese gyógyír, a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek. Mosoly mindenki lelkére.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!