ipari felhasználásra is

2021.07.09. 13:00

Intelligens robotfűnyíró napelemparkoknak

Balla Tibor

Fotó: LI

Dunaújváros – Lezárult az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma kiépítése és működtetése a Dunaújvárosi Egyetemen elnevezésű pályázat. Az eseményről szóló beszámolónkban csak érintőlegesen foglalkoztunk a konkrét pályamunkákkal. Egyesével pótoljuk.

Az egyik ilyen ígéretes innováció az ipari felhasználásra tervezett intelligens robotfűnyíró fejlesztése volt, amelyben Szikszai Kristóf gépészmérnök hallgató (mechatronikai design), Baki Roland informatikus hallgató (informatikai megoldások) és dr. Bajor Péter oktató, főiskolai docens vettek részt. A Proof of Concept pályázata keretében olyan autonóm robotfűnyíró fejlesztését hajtották végre, amely alkalmas nagy méretű, körülhatárolt ipari vagy mezőgazdasági területeken (például napelemfarmokon, vízműtelepeken, gyümölcsösökben) a gyep karbantartására. A fűnyírót nem termékként, hanem szolgáltatásként tervezik értékesíteni. Az általuk fejlesztett autonóm, megújuló energia felhasználásával működő elektromos berendezés egyedi abban a tekintetben is, hogy egyesíti a precíziós mezőgazdaságban elsősorban a nagy méretű munkagépekre alkalmazott navigációs rendszerek és a háztartások számára is elérhető robotfűnyírók előnyeit. Nem igényli a kezelő személyzet folyamatos jelenlétét, és autonóm módon (távfelügyelettel ellátva), az időjáráshoz és a környezeti adottságokhoz alkalmazkodva végzi a feladatát. Nem tökéletes pázsit kialakítására, hanem a terület állapotfenntartására törekszik (5–10 cm nyírási magasság).

Szikszai Kristóf a már működő prototípussal Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A berendezés mindig tudja, éppen hol van, merre haladjon tovább (GPS), mikor indulhat el a terepgondozási feladatot végezni (aktuális időjárási körülmények figyelése), mikor kell automatikusan a töltés miatt visszatérnie a töltőállomásra (BMS Battery Management System), mikor kell akadályt kikerülnie (mechanikus és optikai érzékelők, kamera, később lidar), mikor kell egy területet kihagynia (nagy sár, nagyon magas növényzet). Terveik szerint a kész berendezést ez év nyarán valós környezetben is tesztelni tudják az első napelemfarmon, és a jövő évi szezonra már üzemelhet az autonóm területgondozó rendszerük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!