Valóságos túlélők

2020.06.10. 16:00

Adjunk otthont a fecskéknek – meghálálják

Az állatorvosra várva volt idő megszemlélni, miként építették fészküket az ablakpárkányok alá a fecskék.

Jakab Klára

A dunaföldvári Beszédes sori épületek ideális élőhelyet kínálnak a hasznos madaraknak, mert közel a Duna, ami „szúnyogtermésével” egész nyáron gazdag asztalt terít a fecskéknek. A hatalmas tölgyfák árnyékában felfedezhettünk egy sározóhelyet is, nem is olyan messze pedig agyagból égetett fecskelakások díszítették az épületeket.

A fecskékkel évezredek óta együtt él az ember, mégpedig jótékony, s mindkét fél számára előnyös kapcsolatban: ezernyi repülőrovart pusztít el egyetlen fecske egyetlen ­nyár alatt, cserébe csak annyi az igénye, hogy a költési időszakától nagyjából augusztus végéig elviseljük repkedését, csivitelését.

Az állatorvosra várva volt idő megszemlélni, miként építették fészküket az ablakpárkányok alá a fecskék.

Sározóhelynek megfelel, ha egy régi autókerékbe agyagos földet helyezünk, amit nem engedünk kiszáradni. Érdemes a sárba száraz füvet keverni, a madarak a nedvességtől felpuhult szálakat beépítik a sárgombócok közé. Kapható, de készíthető is kerámiából mű fecskefészek, amiket előszeretettel bérelnek ki a kicsi vándormadarak. Hogy komfortosabb legyen, ajánlatos kevés szénával kibélelni, így a füsti fecske és molnárfecske tojásainak és fiókáinak biztonságosabb albérletet biztosíthatunk. (A parti fecske javíthatatlan hajléktalanként a löszbe vájt üregben fészkel.)

Fecskepelenkával megelőzhetjük, hogy a madarak ürüléke kellemetlenkedjen portánkon. A fészek alá egy papírdobozt, kartont vagy nagyobb fa deszkát helyezünk, amit időnként letakarítunk, lecserélünk, így megelőzhető hogy párkányunkra, erkélyünkre, teraszunkra piszkítsanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!