A koronavírus-járvány nem lesz hatása a fizetendő éves díjakra

2020.05.09. 16:00

Nem várható a kötelező biztosításnál áresés

A március közepén bevezetett kijárási korlátozások hatására Magyarországon is jelentősen csökkent a gépjárműforgalom.

Brousil Csaba

car model,calculator and coins on white table

Mindez csökkentette a balesetek, ezen keresztül a biztosítók által fizetendő kártérítések mértékét is, ám arra nem számíthatunk, hogy ennek hatására a biztosítási díjak is mérséklődni fognak – mutatott rá a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). „A csökkenő mértékű autóhasználat valóban kevesebb kárral jár. A gépjármű-biztosítások díját éves időszakra állapítják meg a biztosítók, abban egy néhány hónapos időszakra megítélt komolyabb díjkedvezmény sem okoz jelentős, néhány százaléknál nagyobb eltérést” – hangsúlyozta Cse­lovszki Zsolt, a FBAMSZ elnökségi tagja. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás éves átlagdíja az első negyedévben hatvanezer forint körül alakult, az áprilisban megkötött szerződések esetében sem történt visszaesés, sőt, néhány százalékkal tovább emelkedtek a díjak.

A magyar kgfb-díjak szintje továbbra is kedvező európai összehasonlításban

„A koronavírus miatt időszakosan javuló kárhányad ugyanakkor ahhoz elegendő tartalékot biztosíthat a biztosítók számára, hogy az elmúlt évben lezajlott 15-20 százalékos díjemelkedéssel szemben idén alacsonyabb mértékű, 10 százalék körüli legyen a kgfb-díjak növekedése – teszi hozzá a FBAMSZ szakértője. – Ezzel a magyar kgfb-díjak szintje továbbra is a legkedvezőbbek között marad európai uniós összehasonlításban.”

Bár a sajtóban számos hivatkozás található olyan külföldi példákra, hogy egyes biztosítók a kijárási korlátozások idején díjkedvezményt nyújtanak az autójukat nem használó ügyfelek számára, Magyarországon ilyen akciókra kevésbé számíthatunk. Egyrészt a gépjármű-biztosítások elenyésző részénél követhető nyomon a jármű tényleges használata, másrészt a kgfb esetében a szigorú törvényi szabályozás eleve nem tesz lehetővé esetleges időszakos díjvisszatérítéseket. Ilyen lépésről tehát legfeljebb a casco-díjak esetében dönthet marketingcélból egy-két biztosító, ám az ilyen akciók eleve csupán az autósok töredékét érinthetik, mivel jelenleg öt autóból mindössze egy rendelkezik élő casco-szerződéssel.

A szabályozás nem tesz lehetővé esetleges időszakos díjvisszatérítést Fotó: Pixabay

A témában feltett kérdésünkre adott válaszában Lampert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője megerősítette a fentebb leírtakat és felhívta a figyelmet egy jogi lehetőségre, amellyel az autótulajdonosok élhetnek: a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást törvény szabályozza, így év közben a díjak nem módosulhatnak. Másrészt a jogszabályok most is tartalmaznak kvázi „díjmentesítő” lehetőséget. Ha valaki úgy érzi, hogy a jármű üzemben tartási költségeinek fedezése a megváltozott helyzetben már problémát okoz, és ideiglenesen kivonatja a járművét a forgalomból, akkor az ideiglenes kivonás időtartamára természetesen mentesül a kgfb-díj megfizetése alól is.

A válsághelyzetben különösen fontos lehet, hogy baleseteknél az e-kárbejelentőt használjuk – hívja fel a figyelmet a MABISZ. Az e-kárbejelentő tavaly január óta teszi lehetővé a személyi sérüléssel nem járó gépjárműbalesetek digitális bejelentését, akár már a helyszínről is, megtartva az 1-2 méteres távolságot a balesetben részt vevők között. A biztosítói szövetség égisze alatt valamennyi, a gépjármű-felelősségbiztosítási piacon érdekelt biztosítótársaság együttműködésével kifejlesztett applikáció a hagyományos papíralapú „kék-sárga” baleseti kárbejelentőnek kínál alternatívát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!