Szexuális visszaélés Dunaújvárosban

2024.01.03. 17:30

Szörnyeteg a szomszédban?

Borzasztó és rettenetes tény, de az elmúlt időben egyre több nevelési intézményekhez köthető, kiskorúakat érintő szexuális visszaéléssel kapcsolatos ügyről értesülhetünk a híradásokból. Sokak azzal söprik le ezeket a figyelmeztető híreket, hogy ilyesmi csak máshol fordulhat elő. Pedig a Dunaújvárosi Járásbíróságon egy ilyen szörnyű ügyben született első fokon 7 év börtönbüntetést tartalmazó ítélet a közelmúltban egy kulcsi illetőségű férfi ügyében, aki egy dunaújvárosi mentálhigiénés iskolával hozható kapcsolatba.

Duol.hu

Fotó: Laczkó Izabella

Jogosan merülhet fel a kérdés: biztonságban vannak e szemünk fényei, a gyerekek? Joggal merülhet fel az érintett iskola felelőssége is. Nincs pontos adat arról hány nevelési intézményben és milyen gyakorisággal fordul elő, de becslések szerint évente több ezren válnak szexuális erőszak áldozataivá Magyarországon. A szexuális bántalmazások jelentős része ráadásul soha nem derül ki, mivel sok esetben a gyermek, akit ilyen jellegű trauma ér, egyáltalán nem mer, nem tud, vagy a szégyenérzet miatt nem akar beszélni róla. Pedig a szakértők szerint, ha nem szakítjuk meg az erőszak láncolatát az áldozatok magukat fogják hibáztatni, büntetni és akár generációkon keresztül örökítik az áldozattá válás hozzáállását, vagy maguk is abuzálóként próbálják megtörni a szégyenük okozta frusztrációt.  A témával már 2023. júniusában került a látókörünkbe, amely a szeptemberi bírósági tárgyalással és elsőfokú ítélettel folytatódott. 

Józan ésszel felfoghatatlan 

Amikor egy eset mégis napvilágra kerül, döbbenten állunk a történtek előtt. Józan ésszel felfoghatatlan, szinte hihetetlen, hogyan képes egy tanár, vagy nevelő visszaélni a felügyeletére bízott gyerekek érzelmeivel, bizalmával, kiszolgáltatottságával. Ezt csak súlyosbítja, amikor az egyik oldalon egy hátrányos helyzetű nehéz sorsú, olykor érzelmileg labilis gyerek, a másik oldalon pedig egy, a szűkebb környezetében akár köztiszteletnek örvendő, szakmailag elismert személy áll, aki titkos életében egy szexuális ragadozó, aki áldozatára várva folyamatosan szövögeti a kiszemeltje körül a hálót.  

A nyilvánosság ereje  

Alig néhány hónapja lapunk hasábjain is beszámoltunk egy a Dunaújvárosi Járásbíróságon folyó büntetőügyről, ahol olyan szexuális kényszerítés bűntettről tárgyaltak, amelyet két kiskorú fiú esetében történt feljelentés alapján kezdeményeztek az eljáró hatóságok egy dunaújvárosi mentálhigiénés iskola munkatársa ellen, aki karbantartóként és mentorként is kapcsolatban állt a diákokkal.  

A két sértett diák, valamint a tanúk vallomása tökéletesen rávilágított, hogyan tud olyan helyzetet teremteni valaki, ami a másik fél számára kínos, zavarba ejtő, megalázó, félelemkeltő, amelynek során az áldozattá vált kiskorú fiúk teljes kiszolgáltatottságot éltek meg. A bíróság meghallgatta az előző tárgyalások során az iskola dolgozóit, az iskola igazgatóját, a sértettek szüleit, diáktársat is. A vallomásokat meghallgatva szörnyű történet rajzolódott ki, amely sokkolóan hatott.  

A szakértőket is meghallgatta a bíró a tárgyalások során
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A vádlott visszaélt a helyzetével 

A kulcsi illetőségű vádlott tárgyalása a súlyos büntető ügyében szakértők bevonásával szeptemberben tovább folytatódott. Meghallgatták az egyik sértett édesapjának volt élettársát is, akinek az egyik sértett fiú elsőként beszélt a történtekről. Emellett egy informatikai igazságügyi szakértő vizsgálta az egyik sértett mobiltelefonját, továbbá megtörtént a vádlott sértettel folytatott Messenger beszélgetéseinek felolvasása 2018-tól egészen 2020-ig. Ezek fő jellemzői a közvetlen hangnem, és tegezés mellett, a vulgáris beszéd a vádlott részéről, de képcsere is volt, a vádlott sokszor kérte a sértettet, hogy küldjön képet magáról.  

Az igazságügyi pszichológus szakértők behatóan vizsgálták a sértettek értelmi képességét, személyiségvonásait, érzelmi életét, valamint azt, hogy történhetett-e ilyen, félt-e a vádlottól, és élményszerűek-e az elmondásai. 

A szakértői vélemények alapján körvonalazódott, hogy a vádlott a diákokkal kiépített alá-fölé rendeltséget kihasználva visszaélt helyzetével. Elsőként azzal a tévhittel szembesültünk a perfolyam során, hogy egyáltalán nem csak látványosan deviáns, kifejezetten bűnöző alkatú ember lehet az erőszak elkövetésével gyanúsított, aki már messziről felismerhető. Akit én láttam az előző tárgyalás során, egy átlagos megjelenésű férfi, akit sokan kedvesnek, jó szakembernek, sőt volt, aki csupaszív embernek írt le. De a valóságban a szakértő egyértelmű véleménye szerint kiderült, hogy tisztában van a történtek súlyával, és annak erkölcsi vonzatával. A vádlottra jellemző továbbá a felelősséghárítás, a manipulatív viselkedés és hogy nem tud egyenrangú kapcsolatokat létrehozni. Továbbá lobbanékony, indulatos személyiségvonásokkal, és jelentősen csökkent empátiás készségekkel rendelkezik. Kötődései felszínesek, nárcisztikus személyiség... Motivációja az elkövetéshez a saját szexuális vágyainak kielégítése volt, hiszen vágyai időről időre cselekvésre késztetik. A vádlott tudatos manipulatív tendenciával rendelkezik, pontosan tudja, hogy kire lehet kivetni a hálóját, és ezt előre gondosan fel is térképezi; emellett az empátia hiánya is fedezhető nála, azaz nem tudja, hol vannak a határok, nem tudja a fiúk szemével látni a történteket. 

A vádlott tagadta a bűncselekményt 

A teljes, mindenre kiterjedő bizonyítási eljárás végén, vádbeszédében az ügyész elmondta, hogy a vádlott cselekménye erőszakot ugyan nem tartalmazott, de nem is önként mentek bele ebbe a sértettek, ez megállapítható a szakértői véleményekből, és a sértettek által elmondottakból. Megállapítható továbbá, hogy a vádlott célja a szexuális cselekvés eltűrésére való kényszerítés volt. Fontos, hogy ez az egész eset bizalomra épült érzelmi becsapás, ami az egyik sértettnél az elfogadás, a figyelem elhitetése, a másiknál pedig a materiális javak segítségével kialakított kötődéssel való visszaélés volt. A vádlott tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, ezzel szemben a bizonyítékok cáfolják a védekezését, és egyértelműen megállapítható, hogy a célja a szexuális közeledés volt. El kellett tűrniük a kisforú fiúknak, hogy nemi szervükhöz, vagy más testrészükhöz ér. A vádlott úgy állította be magát, mintha áldozat lenne, mivel tudja, hogy erkölcsileg elítélendő, ami történt, így a külvilág felé becsomagolva próbálja eladni ezt az egészet. Súlyosbító körülmény nem csak maga a viszony, de annak tartalma és az, hogy ez az egész mekkora törést jelent egy fiatalban. Nem beszélve arról, hogy mentálhigiénés iskolában és hosszabb időn keresztül történt. 

A büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, megromlott egészségi állapotát, továbbá, hogy 80 éves édesanyját egyedül gondozza. 

Első fokon 7 évet kapott 

A bíróság a vádlottat több rendbeli szexuális kényszerítés bűntett és szeméremsértés vétségében bűnösnek mondta ki és 7 év börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra és végleges hatályú foglalkozástól való eltiltásra, valamint a bűnügyi költségek megfizetése ítélte. Az ügyész indítványát az azonnali letartoztatásra a bíróság nem tartotta indokoltnak. A vád, a vádlott és védője is fellebbeztek, az ügy tárgyalása másodfokon fog folytatódni. Addig a vádlott szabadon köztünk járkálhat...

A bíróság a vádlottat több rendbeli szexuális kényszerítés bűntett és szeméremsértés vétségében bűnösnek mondta ki
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Hogyan tovább? 

Okkal merül fel a kérdés, hogy mi lehet ebben az érintett iskola vezetésének a felelőssége? Vajon biztonságban vannak-e a gyermekek ebben az intézményben? Bíz(z)unk abban, hogy egyedi esetről van szó, de abban is, hogy az iskola fenntartója és a vezetése is levonja a szükséges tanulságokat.  

                                                                                                                                                                                               Török Tímea / Szente Patrícia 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában