Rendőrség

2024.01.05. 14:30

Jól tette, hogy letette

Egy székesfehérvári lakost próbált megkárosítani a magát egy világhírű szoftvervállalat alkalmazottjának kiadó telefonáló. A potenciális áldozat időben kapcsolt, és közölte, hogy hívja a rendőrséget, majd letette a készüléket – adta hírül a police.hu.

Duol.hu

Fotó: Unger Tamás

A kiberbűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a céljuk egy: megtudni az áldozatok banki adatait, hozzáférni a számlájukhoz, és megszerezni a pénzüket.

Legutóbb egy székesfehérvári férfi tett bejelentést a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányságra arról, hogy egy magát számítástechnikai szakembernek tituláló ember azzal kereste meg telefonon, hogy hackertámadás érte a számítógépét. A folyamatban lévő behatoláson – állította a telefonáló –, megpróbál segíteni, ehhez azonban egy alkalmazást kell letöltenie távoli asztali hozzáféréshez. A telefonbeszélgetés akkor szakadt meg, amikor a hívott fél közölte, hogy a hivatkozott cég nem használná az alkalmazást, és szerinte épp így próbálják őt megkárosítani, ezért a rendőrséghez fordul.

Annak érdekében, hogy a világhálón is biztonságban legyünk, a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat javasolja:

  • Ne bízzon ismeretlenek segítő, üzleti vagy befektetési ajánlataiban!
  • Ismeretlen eredetű programot, applikációt soha ne telepítsen vagy töltsön le a számítógépére vagy a telefonjára, bárki is javasolja azt! Soha ne kattintson ismeretlen eredetű linkre!
  • Soha ne adja ki ismeretleneknek, főként ne telefonon, interneten és sms-ben, a bankkártyája és a netbankja belépési adatait, felhasználói fiókja azonosítóit, jelszavait!

További hasznos tanácsokat itt olvashatnak az online csalásokról.

Ha úgy látja, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívó számon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában