Illegális bevándorlás

2023.11.01. 13:00

Több ezer eurót kértek a migránsoktól, hogy Ausztriába jussanak

Migránsok magyarországi szállítását szervezte az a tunéziai férfi, akinek az ügyében hétfőre tűztek ki tárgyalást a Szekszárdi Törvényszéken.

Duol.hu

Illusztráció

Fotó: MW

Bűnszervezet irányítójaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolnak egy tunéziai férfit, akinek az ügyében hétfőre tűztek ki tárgyalást a Szekszárdi Törvényszéken, ám az egyik tanú távolléte miatt azt november 30-ra elnapolták – írja Révészné Hanol Erzsébet társoldalunkon, a teol.hu-n.

Az ügy részleteit dr. Bajusz János sajtótitkár ismertette. Elmondta, hogy a tunéziai állampolgárságú vádlott embercsempészés miatt 2018-2019 során a Szegedi Fegyház és Börtönben töltötte jogerős szabadságvesztését. A férfi a kiutasítás utáni kitoloncolását követően, Tunéziában továbbra is tagja maradt egy be nem azonosított, legalább három külföldi személyből álló, Törökországból irányított, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő nemzetközi csoportnak. Ennek a célja a Törökországba menekült iraki, valamint szír állampolgárságú, hivatalos úti okmányokkal nem rendelkező migránsok a Balkán-félszigeten, majd a szerb-magyar államhatáron át történő csempészése és illegális úton Ausztriába juttatása volt. Mindezt 1000-5000 euró ellenében, a bűnszervezet által biztosított sofőrökkel, valamint személygépkocsikkal.

Az elkért összegeket úgynevezett „Haftaro” irodák kezelték, és a tényleges kifizetés a bűnös tevékenységben részt vevő ismeretlen elkövetők részére azt követően történt, hogy a migránsok fénykép-, illetve videófelvételekkel igazolták megérkezésüket Ausztriába. A migránsok útját Törökországtól Ausztriáig az embercsempész csoport köztes országokban tevékenykedő, összehangoltan, konspiratívan működő ismeretlen tagjai biztosították. A vádlott a bűnszervezet feladatmegosztása szerint a Magyarországon beszervezett sofőrök irányításában és kifizetésében vett részt két személlyel együtt.

A vádlott volt büntetésvégrehajtási intézeti zárkatársaival kitoloncolását, illetve azok szabadulását követően internetes közösségi oldalon tartotta a kapcsolatot. A férfi 2020 áprilisában egyiküket rábírta arra, hogy legyen közreműködő a hivatalos úti okmányokkal nem rendelkező migránsok Magyarországon való átszállításában, illetve e tevékenységhez sofőrök és személygépkocsik biztosításában. Ellentételezésként sikeres szállítások esetén migránsokként 600-1000 eurót ígért a férfinak. Utóbbi személy ezt a lehetőséget megemlítette rokonának, aki pedig az alkalmazottjának. Ezen felül a vádlott egy másik volt zárkatársával is felvette a kapcsolatot, aki az előbbiekhez hasonlóan szintén elfogadta a vádlott ajánlatát.

Ők változó összetételben 2020. május 28. és június 22. között a vádlottól a Whats App alkalmazáson kapott utasítások és GPS koordináták alapján kilenc alkalommal, összesen hatvan migránst szállítottak a szerb-magyar határtól a magyar-osztrák határ közelébe. A vádlott a szállításokért társainak összesen 28.400 eurót fizetett ki egy budapesti kávéházban, ismeretlen pénzfutárok segítségével. A vádlott a kitoloncolása óta ismeretlen helyen tartózkodik, az eljárás távollétében zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában