Katvéd

2023.11.16. 15:00

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Sárkeresztesen

A cserépkályha meghibásodása miatt keletkezett szén-monoxid egy sárkeresztesi családi házban november 15-én - tájékoztatta szerkesztőségünket Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Duol.hu

Ezt a mérgező gázt sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, fontos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok működése közben keletkezhet szén-monoxid 

A szén-monoxid-érzékelő jelzésére az otthon tartózkodó édesanya kivitte az udvarra két gyermekét, kinyitotta az ablakokat és a 112-es segélyhívószámon kért segítséget. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók méréseket végeztek, amelynek során a műszer a cserépkályha mellett szén-monoxid-koncentrációt jelzett. 

A szén-monoxid-érzékelő jelzésének köszönhetően a két kislánynak és édesanyjuknak nem esett baja

 Minden nyílt égésterű fűtőeszköz; a kandalló, a cserépkályha, a vegyes tüzelésű kazán, a sparhelt, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, amelyek a szoba levegőjét használják a fűtéshez. Ha nem megfelelően működik a készülék, nem biztosított a levegő-utánpótlás, szén-monoxid fog keletkezni. Mivel ezt a mérgező gázt sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, fontos egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol ilyen eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

A megbízható szén-monoxid-érzékelők listája az alábbi linken érhető el:
https://katasztrofavedelem.hu///application/uploads/documents/2023-10/82719.pdf

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában