Eljárást indítottak ellene

2023.02.21. 13:00

Függőségével próbálta magyarázni visszaélését

Lebukott az a fiatal férfi, aki több ember személyes adatait felhasználva vényre kapható gyógyszereket íratott fel magának és váltott ki saját használatra.

DH

Gyógyszereket íratott fel magának...

Fotó: MW

A Dombóvári Rendőrkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettes ellen 2022. december 7-én egy helyi férfi. Elmondta, tudomására jutott, hogy néhány nappal korábban egy ismeretlen személy a nevében felhívta a háziorvosát azzal, hogy gerincfájdalmai vannak, és emiatt szeretne egy konkrét hatóanyag-tartalmú gyógyszert felíratni. Azzal indokolta kérését, hogy vidéken tartózkodik, de ott nem tud orvoshoz menni. A sértett az egyik családtagjától szerzett tudomást a csalásról, az édesanyja ugyanis az érintett orvoshoz jár, és a doktornő tőle érdeklődött a sértett hogyléte felől, neki is elmondva az esetet. 

Az ügyben a dombóvári nyomozók megkezdték az adatgyűjtést. A beszerzett adatok, bizonyítékok alapján 2023. február 13-án azonosították a visszaéléssel gyanúsítható ismeretlen férfit Dalmandon, amikor egy patikából távozott. Elszámoltatása és gyanúsítotti kihallgatása során együttműködő volt, beismerte tettét. Elmondta, hogy évekkel ezelőtt gerincsérvvel kezelték, meg is műtötték, majd hosszú ideig gyógyszeres kezelés alatt állt, ami miatt függővé vált. Idő közben új körzetbe jelentkezett át, de ott már nem kapott receptet, így csak mások adatait felhasználva tudta beszerezni a gyógyszerét. Ennek érdekében hat személy adatait szerezte meg, többnyire közösségi oldalakról. Elsősorban kisebb településen lakókat választott ki, ahol csak egy-egy háziorvos van. Ezután a sértettek háziorvosait az ő nevükben felhívta azzal a mesével, hogy elhagyta a tajkártyáját, így a háziorvos megadta neki az érintett személyek tajszámait is, amikkel igazolva a tb-jogosultságát, gyógyszert íratott fel magának. A jogosulatlanul megszerzett adatokra kiíratott recepteket aztán más-más patikákban váltotta ki. Az eljárást személyes adattal visszaélés vétsége miatt a Dombóvári kapitányság folytatja le. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában