Megelőzhetőek

2022.03.16. 16:00

Sok volt a szabadtéri tűz a hosszú hétvégén

Fejér megyében harmincöt alkalommal szabadban keletkezett tűzesetekhez riasztották a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat március 12. és 15. között.

Katasztrófavédelem

Fotó: Shutterstock

Változó nagyságú területeken égett a száraz aljnövényzet Abán, Adonyban, Alapon, Bicskén, Csákváron, Dunaújvárosban, Enyingen, Ercsiben, Mezőszentgyörgyön, Mezőszilason, Polgárdinál, Sárbogárdon, Sárkeresztúron, Seregélyesen, Szabadbattyánban és Székesfehérváron. Néhány esetben szabadtéren felhalmozott szemét kapott lángra. Mezőfalván és Nagykarácsony közelében vágástéri hulladék gyulladt ki. Vasárnap Előszállás közelében mintegy húsz hektáros területen égett az erdősáv száraz aljnövényzete, bozótos, vasúti partoldal. Kedden Agárdon egy hektáron nádas kapott lángra. A legtöbb helyszínen a kéziszerszámok mellett vízsugarakkal fékezték meg a lángok terjedését a tűzoltók.

Fejér megyében – ahogy az ország teljes területén – továbbra is tűzgyújtási tilalom van. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen kiterjedt tűzhöz vezethet. A legtöbbször kerti zöldhulladék-égetés közben terjednek tovább a lángok. A kerten belül összegyűlt száraz növényt csak azokon a településeken szabad elégetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a http://erdotuz.hu/ honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában