Gránát akasztotta meg a tetőcserét

2022.03.29. 12:56

Repeszgránátot találtak a Rácalmáson

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az esettel kapcsolatban megkerestük a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred sajtóosztályát, a következő beszámolót kaptuk: "A mai napon a rácalmási Kiss Ernő utcában egy vályogház tetőszerkezetének felújítása során az ott dolgozók feltételezett robbanóeszközre bukkantak. Rendőrségi bejelentést követően alakulatunk katonái néhány órán belül a helyszínre érkeztek. A tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy egy második világháborús aknavetőgránát stabilizátorszárnya került elő. Az eszköz pirotechnikai anyagot nem tartalmazott, nem minősül robbanótestnek, a katonák azt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították. Állampolgári korlátozó intézkedések bevezetésére nem volt szükség az eszköz beazonosításához."

 

A tervezettnél rövidebbre sikeredett a keddi munkanap a Kiss Ernő utcában található Horgásztanya tetőszerkezetének felújításán dolgozó szakemberek számára. A bontás során ugyanis egy repeszgránátra leltek az épület keleti falában. A tulajdonos Rácalmási Sirály Horgász Egyesület  képviseletében Dualszky-Kovács István elnöke bejelentést tett a rendőrségen.

A kiérkező rendőrök pedig lezárták az épületet és biztosították a helyszínt a tűzszerészek kiérkezéséig. Mint lapunk megtudta, a felújításo dolgozó szakemberek elmondták, a falban talált robbanótesten egy 1943-as évszám is olvasható volt, így minden bizonnyal egy II. világháborús robbanószerkezetet rejtett a helytörténeti értékkel is bíró régi épület.
A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének tűzszerészei kedden délután 14 óra előtt fejezték be a munkát, ekkor annyit megtudtunk , hogy robbanófejet nem találtak a helyszínen.
Az esettel kapcsolatban megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálat is, amely a következőket közölte:
„A helyszínen robbanótest-maradvány került felszínre, mely pirotechnikai anyagot nem tartalmazott.”
Nagyobb fennakadást, gondot nem okozott tehát a II. világháborúból ittmaradt „vendég”, így a tetőszerkezet felújítása szerdán reggel folytatódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában