legyünk óvatosak

2021.01.30. 12:00

Pénzváltási indokkal szólítják le az időseket

Olvasónk információja szerint Dunaújvárosban több esetben is időseket szólítottak le, pénzváltás indokával. Amikor az idős személy segítőkészen kinyitotta a pénztárcáját, akkor kiloptak belőle nagyobb összegeket, majd elfutottak a zsákmánnyal.

Kállai Félix

20210101 Lovasberény Illusztráció Nyudíj, nyugdíjemelés, fizetés, készpénz, vásárlás Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályának elektronikus levelet írtunk, hogy az olvasói információ valóságtartalmáról érdeklődjünk, valamint megkérdeztük, hogyan előzhetők meg az ilyen esetek, és milyen segítségre számíthatunk, ha áldozattá válluk.

Ne álljunk szóba ismeretlenekkel! Fotó: PT/FMH

Megkeresésünkre az alábbi választ kaptuk a főkapitányság sajtóosztályától.

„Az elmúlt két hétben néhány bejelentés érkezett a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságra arról, hogy csalók készpénzváltás ürügyén, az idősek figyelmetlenségét kihasználva, a nagyobb címletű pénzt a sértettek tárcájából kiemelik és azzal elfutnak.”

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet.

Mi magunk sokat tehetünk saját biztonságunk érdekében. A legfontosabb megelőzési módszer lehet, hogy kerüljük a készpénzforgalmat – illetve ismeretlenek kérését hárítjuk, inkább azt mondjuk, hogy nincs nálunk készpénz –, részesítsük előnyben a bankkártyás vásárlást! A PIN kódot soha ne tároljuk a kártyával együtt! Ha mégis pénzt szeretnénk használni bevásárláskor, csupán annyi készpénzzel induljunk el otthonról, amennyire feltétlenül szükségünk lesz! Legyünk rendkívül óvatosak, lehetőség szerint – főként nők és idősek esetében – ne egyedül közlekedjünk! A társaság mindenképpen elriasztó erőt jelent a tolvaj számára. Gyanúsan viselkedő személlyel szemben legyünk bizalmatlanok, és az ismeretlent, kérésének teljesítése érdekében irányítsuk fiatalabb állampolgárhoz.

Amennyiben mégis áldozattá válnak, azonnal kérjenek segítséget egy közelben lévő rendőrtől, vagy tegyenek bejelentést a nap 24 órájában elérhető 06-80/555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon. A feljelentés megtételének a büntetőeljárás sikerének alakulásában kiemelt szerepe van, ugyanis anélkül a legtöbb bűncselekmény nem jut a hatóság tudomására, így az elkövetők kilétének megállapítására sem derül fény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában