legfontosabb a figyelem és a felkészülés

2018.11.11. 07:00

Rendőrségi tippek – Így közlekedjünk ősszel az utakon

Ősszel -a közlekedés módjától függetlenül- a megváltozott időjárási és látási viszonyok miatt, minden forgalomban részt vevőnek hatványozottabban kell figyelnie. Nincs ez másképp Dunaújvárosban sem.

Morva Dávid

Az ősz általában borongós és csapadékos. Ez alól az idei év eddig kivételt képez, ami kedvez az útviszonyoknak, azonban így sem árt odafigyelni függetlenül attól, hogy autóval, kétkeréken, vagy gyalogszerrel közlekedünk. Az alábbiakban Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője szolgál néhány hasznos tippel.

Németh Miklós r. alezredes, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának vezetője Fotó: Archív/Dunaújvárosi Hírlap

Autó

Akik négykerékkel vesznek részt a közlekedésben, azt gondolhatják könnyű dolguk van, hiszen alattuk van a „legerősebb vas”. Ez azonban azt is jelenti, hogy nagy felelősségük van a balesetmentes közlekedésben. Tény, hogy az átlagnál jóval melegebb időjárás még nem indokolja, illetve hazánkban nem kötelező a téligumi használata, fontos a felkészülés, hiszen minden bizonnyal előbb-utóbb megérkezik a tél.

Nem elég látni, látszani is kell

Amit azonban az ősz illetve az óraállítás biztosan magával hoz az nem más, mint a látási viszonyok változása. Sokkal korábban sötétedik, mint azt az év korábbi szakaszában megszokhattuk.

Az autós forgalom még találkozik azzal a gyalogos tömeggel, akár iskolásokkal, akár a munkából hazafelé tartókkal, akikkel néhány héttel, hónappal korábban még nappali látási viszonyok között. Emiatt a gyalogátkelőhelyeknél fokozottan, de a város egyéb területein is figyelni kell, hiszen a két forgalom összecsúszik, kisebb a láthatóság.” – fogalmazott Németh Miklós.

Az autósoknak nagyon fontos, hogy odafigyeljenek ebben az időszakban, azonban látszani is fontos. Erről így vélekedik az alezredes: „A látni és látszani kampányban is erre hívjuk fel a figyelmet, hogy a gépjárművek fénykibocsátó eszközei nemcsak arra vannak, hogy mi lássunk hanem, hogy minket is lássanak. Ezek meglétét, működését, minden elindulás előtt ellenőrizni kellene, de őszi-téli időszakban kiemelten fontos.”

Tolva szabályos, hajtva tilos Fotó:Archív/Dunaújvárosi Hírlap

Kerékpár

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetőjének kerékpárral közlekedők számára is van néhány jó tanácsa. Felhívta a figyelmet a láthatóság fontosságára, valamint a szabályos közlekedésre.

„Amellett, hogy a járművük világítási berendezéseit Ők is ellenőrzik, fontos, hogy láthatóak maradjanak. Tehát olyan ruházatot, vagy kiegészítőt viselni, ami ezt fokozza. Gondolok itt a láthatósági mellényre, vagy a fényvisszaverő csuklópántra. Ezek mind segítik azt, hogy láthatóak maradjanak.”

Tolva szabályos, hajtva tilos

Emellett nyilván fontos az is, hogy ha az útviszonyok nem teszik lehetővé a biztonságos közlekedést, tehát csúszik, jeges az út, akkor inkább válasszunk más közlekedési formát. Továbbá fordítsunk figyelmet a szabályos közlekedésre is.

„Egész évben lényeges, de a megváltozott látási viszonyok miatt, ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy a gyalogátkelő helyek közelében, álljanak meg, száljanak le a bicikliről, és tolják át a zebrán a kerékpárt. Egyrészt így szabályos, másrészt olyan sebességgel érkeznek meg a biciklisek a zebrához, amit nappali látási viszonyok között is nehéz időben reagálni az autósoknak.”

A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a közlekedésben résztvevőket Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap/Archív

Gyalogosok

A közlekedést tekintve, minden szituációban a gyalogos a legsebezhetőbb és Ő van a legnagyobb veszélyben. A láthatóság ebben az esetben is alapvető.

„Gyalogosan, lakott területen kívűl a menet irány szerinti bal oldalon kell közlekedni. Ha még járda sincsen, akkor fontos, hogy bármilyen módon, akár egy zseblámpával, akár egy fényvisszaverő termékkel jelezzük a láthatóságunkat, mutassuk magunkat. Lakott területen belül pedig létfontosságú, hogy bár a gyalogátkelőhelyen neki van elsőbbsége, mielőtt a gyalogos lelépne az úttestre, győződjön meg arról, hogy valóban megadják-e neki a KRESZ által biztosított elsőbbséget.”

A fent leírt szabályok betartásával sem garantálható a balesetmentes közlekedés, az azonban biztos, hogy csökkenti a kockázatot, ami hozzásegít ahhoz, hogy mindenki épségben hazaérjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában