Gazdasági Tükör/ EKR-rendszer

2024.03.22. 12:00

Spóroljon a megtakarításain!

Varga Szabolcs energiagazdálkodási szakértő Digitális Trendek Klub rendezvényén tartott előadásában előbb a Magyar DigiLean Egyesületről beszélt, mely szakmai fórumként képzéseket, rendezvényeket, konferenciákat szervez, ugyanakkor szakcégei segítséget tudnak nyújtani az energiahatékonysági beruházást tervezők számára.

Kőhalmi Kálmán

Varga Szabolcs energiagazdálkodási szakértő

Fotó: Kamara

Az elmúlt bő évtizedben számos energiahatékonyságot érintő jogszabály jelent meg, idézte fel az előadó. Kötelező lett az energiaaudit, szakreferens alkalmazása, almérők felszerelése. A 2017-ben az energiahatékonysági beruházásokra bevezetett társasági adó (TAO) kedvezmény kedvező előrelépést jelentett. A 2021-ben élesedett Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) hatékony, és egyre jobb lehetőségeket kínáló megoldás. 
Lehetőséget biztosít arra, hogy az auditált energetikai fejlesztés alapján korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jogot szerezzen a beruházó, melyet az EKR kötelezettek (energiaszolgáltatók, -kereskedők) számára értékesíthet. 

A kötelezetteknek ugyanis energiamegtakarítást kell igazolniuk, vagy jelentős összegek befizetésével számolhatnak. Az energiamegtakarítást teljesíthetik saját tevékenységi körben, a tevékenységi körön kívül eső, más szektorban végrehajtott energiahatékonysági beruházással vagy energiahatékonyság-javító intézkedéssel, illetve harmadik személyek által megvalósított hitelesített energiamegtakarítással is.
A nagyságrend érzékeltetésére: a tavalyi év alapján 0,3 százalékos megtakarítási kötelezettséggel számolva közel 89 milliárd forintot kellett volna befizetnie ennek a körnek, ha nem élnek az előbb említett lehetőségekkel. Idén pedig, egészen 2027-ig ez a megtakarítási mérték 0,5 százalékra nő.
A beruházás egy része így azonnal megtérülhet, mellyel akár újabb projekt indítható, és a folyamatosan képződő energiamegtakarítás pedig a vállalkozás jövedelmezőségét, piacképességét javítja. Röviden: plusz pénz az energiamegtakarításon túl. Fontos tehát, hogy egy tervezett beruházás előtt – és nem csak a konkrétan energiamegtakarítást célzó beruházásokról beszélünk – minél előbb felvegye a kapcsolatot egy EKR-hez értő szakemberrel! 
Nem szabad elszalasztani ezt a lehetőséget, és egy hozzáértő a sztenderd intézkedésekből, vagy egyedi megoldásokat kínálva olyan lehetőségeket javasolhat, amelyek fel sem merültek az adott vállalkozás vezetésében. 

Az adminisztrációhoz, dokumentáláshoz, auditáláshoz és az értékesítéshez szintén hozzáértő szakemberre lesz szüksége.
A Digitális Trendek Klub rendezvény végén hosszas, tartalmas beszélgetés alakult ki a résztvevők között az energiahatékonyság, -tudatosság témakörében, előrevetítve, hogy más témák kapcsán is majd a különböző érdeklődésű, szakmaiságú résztvevők sok oldalról járhatják majd körül a felvetett kérésköröket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!