Van élet a vasmű után

2024.03.20. 11:30

A jövő a tiszta víznél kezdődik

A jövő a tiszta víznél kezdődik. Bíró Andrea és Böszörményi Zoltán, akik évtizedekig a dunaújvárosi vasműben dolgoztak az energiatermelés és szolgáltatás területén egyben üzleti filozófiájukká is tették ezt új vállalkozásukban. Közel négy évtizedes szakmai tapasztalatukat és tudásukat ma azonban már a gyár falain kívül igyekeznek hasznosítani.

Várkonyi Zsolt

Felfigyeltek a vízbázist veszélyeztető potenciális veszélyforrásokra, a vezetékes ivóvíz keménységének intenzív növekedésére, felmérték az ennek következtében lerakódó vízkő káros hatásait, emellett pedig a PET palackok begyűjtésére és újra hasznosítására vonatkozó új rendelet hatásait is nap mint nap tapasztalják.

Csökkentse rezsijét a víz erejével

Egy céget alapítottak, amely azt tűzte ki célul, hogy a fentebb felsorolt problémákra adjon megoldást. Vállalkozásuk ma már olyan minőségű vizet képes előállítani, amelyet központi fűtési rendszerekbe töltve nem jöhet létre vízkőlerakódás. Így akár 30 százalékkal kevesebb a fűtésre fordított energiafelhasználásunk és ezáltal költségeink is radikálisan csökkennek. Ez a víztöltet csere akkor hozza meg a kívánt eredményt, ha előtte a csőrendszer alaposan ki van takarítva. A cég szolgáltatásai ezt a tisztítási műveletet is természetesen tartalmazzák. Lényeges, hogy ezzel a beavatkozással soha többet nem kell tartani a vízkő lerakódásától és a beavatkozás költsége 1-1,5 év alatt megtérül.

Fotó: Várkonyi Zsolt

A lágyvíz, mint megoldás

A víz energiahordozóként való felhasználásának másik nagyon fontos területe a használati melegvíz rendszer. Ez a központi fűtési rendszerekkel szemben átfolyó rendszer, tehát nem állandó víztöltettel működik. Ezen a területen a lágyvíz felhasználás a megoldás. Ez úgy oldható meg, hogy az épületbe belépő hálózati ivóvíz vezetékre - akár kútvíz vezetékre is, egy vízlágyító berendezést telepítenek. A berendezésben lévő ioncserélő gyanta kivonja a vízből a vízkő-lerakódásért felelős kalcium és magnézium ionokat, ezeket nátrium ionokra cseréli, a megkötött ionokat pedig a gyanta regenerálása során szennyvízcsatornára engedi. Ez a folyamat ismétlődik ciklikusan emberi beavatkozás nélkül - a tulajdonosnak csak a só utánpótlásáról kell gondoskodnia.

Hasznos befektetés

A vízlágyító alkalmazásával megkíméljük bojlerünket, mosó- és mosogatógépünket, kávéfőzőnket és minden további berendezésünket a vízkőlerakódástól. Makulátlan, foltmentes marad a zuhanyfülke, a mosogató tálca és a fürdőkád hosszú évtizedekig. Tized annyi tisztító és tisztálkodó szert fogunk használni.

Lehetőség van olyan komplex berendezés telepítésére is, amely mind a lágyvíz elérést, mind a rendkívül jó minőségű ivóvíz fertőzésmentes elérését garantálja. A továbbiakban így nem kell tartanunk az ivóvíz forrásnál egy esetlegesen bekövetkező vízszennyezéstől.

Cégük, az AquaCorrective Kft. szolgáltatásai jelentősen csökkentik a felhasználók rezsijét, ráadásul mérsékelik környezetünk szennyezését, valamint javítják annak esztétikáját. Időt, pénzt és energiát takaríthatunk meg. További információ a www.aquacorrective.hu weboldalon található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!