A korábbi akció nagyon sikeres volt

2024.02.13. 16:00

Begyűjtik a lejárt vegyszereket, egy kérdőívet tettek közzé

A korábbi begyűjtési és megsemmisítési akció nagyon sikeres volt.

Duol.hu

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

Országosan és ezen belül is Tolna vármegyében évről évre nagy gondot okoz a gazdálkodónak a lejárt szavatosságú vegyszerek tárolása. Mivel ezek veszélyes hulladéknak számítanak, így megsemmisíteni csak erre megfelelő égetőben lehet. A korábbi években a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara közreműködésével összegyűjtötték egy részét, de tudomásunkra van, hogy sok helyen vannak még ilyen lejárt készletek, írja a teol.hu.

Országos akció kezdődik hamarosan

Komáromi Lilla, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Tolna Vármegyei elnöke elmondta, országos felmérést indítanak, hogy a még meglévő készleteket felmérjék.

– A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara két éve nagyszabású országos akció keretében közel 300 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szer begyűjtését, szakszerű elszállítását és ártalmatlanítását szervezte meg és bonyolította le. A projekthez szükséges forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása biztosította.

Bár a korábbi begyűjtési és megsemmisítési akció sikeres volt, tagságunktól rendszeresen érkeznek információk, melyek szerint időről időre kerülnek elő régen lejárt felhasználhatósági idejű vagy visszavont hatóanyagú készítmény tételek – mondta Komáromi Lilla.

Felmérést végeznek a vegyszerek mennyiségéről

– A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara továbbra is kiemelt ügynek tartja természeti környezetünk védelmét. Ezért idén januárban felvettük a kapcsolatot az Energiaügyi Minisztérium Hulladékgazdálkodási és Koncessziós Főosztályával, azzal a kéréssel, hogy amennyiben van rá lehetőség, támogasson egy ismételt országos begyűjtési és megsemmisítési akciót.

Az EM megkeresésünkre pozitív választ adott, azonban az egyeztetések folytatásához szükséges ismernünk az akció várható költségeit. A költségek megállapításához a fel nem használt növényvédőszer-készletekről olyan információkkal kell rendelkeznünk, mint azok származási ideje, tárolási helye, milyensége és mennyisége.

Ezen információkat a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara egy online kérdőíves felmérés keretében gyűjti be. A kérdőív az Európai Bizottság által üzemeltetett EU Survey szolgáltatás felületén érhető el február 29-én, éjfélig, ezen a linken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!