Gazdaság

2023.08.16. 20:42

Parragh László a recesszióról: egy alkalmazkodási szakasz, amelyre túlfűtött gazdaságban szükség van

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Világgazdaságnak a vártnál rosszabb GDP-adatok megjelenése után azt mondta: természetes, hogy recesszióba került a gazdaság, ugyanis most a legfontosabb gazdaságpolitikai cél az infláció letörése, ennek viszont ára van - írja a VG.hu.

Duol.hu

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az agrárszektor teljesítménye a vártnál kevésbé húzta fel a teljes GDP-t, a többi gazdasági terület pedig az előzetesen kalkuláltnál is rosszabbul teljesített – ezzel indokolta a szakértői várakozásoknál gyengébb második negyedéves GDP-adatokat a Világgazdaság érdeklődésére Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

A kamara elnöke hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a mély visszaesést, ugyanakkor

a recesszió egy olyan alkalmazkodási szakasz, amelyre egy túlfűtött gazdaságban szükség van.

Mint mondta, az infláció megfékezése a legfontosabb gazdaságpolitikai cél, minden ilyen lépés alapból gyengíti a gazdaság növekedést. Úgy látja, átmeneti lassulást generálnak a kormányzati intézkedések, hogy elkerülhető legyen a nagyobb gond. Emellett van egy globális inflációs nyomás és annak köszönhetően egy szigorodó monetáris keretrendszer, ami ugyancsak visszafogja a hazai növekedést.

A kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági teljesítmény negyedéves változását egyáltalán nem egyszerű lekövetni, ugyanis a nyers adatokat tisztítani kell, és szezonálisan kiigazítani a ledolgozott munkanapokkal. 

Ezek a tényezők szerinte nagymértékben befolyásolják majd a hivatalos végeredményt.

Épp ezért hangsúlyozta, hogy meg kell várni a szeptember elsejével megjelenő részletes GDP-adatokat, azt követően lehet érdemben értékelni a gazdasági mutatókat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerda reggeli adatai szerint az április–június közötti három hónapban éves alapon 2,4, míg az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent a GDP.

A Világgazdaságnak előzetesen nyilatkozó szakértők 2022 hasonló időszakához képest 1,3 százalékos zsugorodást, negyedéves bázison pedig 0,4 százalékos növekedést vártak. A KSH közleményében azt emelte ki, hogy a gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben 

  • az ipar és
  • a piaci szolgáltatások (ezen belül főként a szállítás, raktározás, valamint kereskedelem) járultak hozzá. 

A csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye. A szolgáltatások hozzáadott értékének csökkenését részben ellensúlyozta a humán egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet.

Forrás: világgazdaság
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!