Építkezés

2023.08.10. 11:00

Egyre látványosabbak a Kalocsa-Paks Duna-híd „legyezői” (videó)

Lassan kezdi felvenni végső formáját a Bács-Kiskunt és Tolna vármegyét összekötő új Duna-híd.

Duol.hu

Jó ütemben haladnak a hídépítés munkálatai

Fotó: Molnár Gyula

Miként korábban is jeleztük, jó tempóban, ütemterv szerint halad Magyarország jelenlegi legnagyobb hídépítési projektje. Legutóbbi információink szerint a mederhíd szerelése mind a kalocsai, mind pedig a paksi hídágon több mint 50 százalékos készültségű, az utolsó mederhíd zömöt pedig várhatóan 2023 végén emelik be.

A jobb ártéri hídszerkezet hossztolása a közelmúltban befejeződött, és elindultak a saruzási munkák. Megkezdődtek a jobb parti árvízvédelmi töltés tetején vezető kezelő út és az 512. számú út külön szintű csatlakozását biztosító vasbeton keretműtárgy szerkezetépítési munkái is. 

Az Építtető Építési és Közlekedési Minisztérium beszámolója szerint  a jobb ártéri hídszerkezet hossztolása befejeződött, helyére került a 286 méter hosszúságú 2000 tonnás acél felszerkezet. A híd alól kiemelték a tolópadokat, folyamatban van a híd végleges támaszainak, a saru szerkezeteknek a beépítése. Wunderlich István, a Duna Aszfalt projektvezetője a Magyar Építők portálnak a napokban úgy fogalmazott: „egyre látványosabbak a mederhíd legyezői".

Mint mondta, a 40 méterrel az átlagos Duna vízszint fölé magasodó ötödik támasz feletti pilon ekkor már négy szintnyi, összesen 16 ferdekábellel vett részt a szabadon szerelt mederhíd teherviselésében, míg a hatodik támasz feletti pilonon három szint, vagyis 12 ferdekábelt feszítettek meg a szakemberek.

Ebben a munkafázisban – a tájékoztatás szerint – a mederhíd kalocsai ágának főtartószerkezete a támasztól több mint 62 méterre nyúlik ki, míg a paksi hídág pontosan egy zöm különbséggel, vagyis több mint 57 méterre ágaskodik a projekt teljes időtartama alatt zavartalanul üzemelő nemzetközi hajózási útvonal fölé.

A bal ártéri hídszerkezeten szakaszosan elkészült a hídtartozékok, a kiemelt szegély, hídszegély, korlát- és kandeláber fogadó talplemezek szerelése, melyet a korrózióvédelmi- és szigetelési munkafolyamatok követnek.

Wunderlich István elmondta, hogy elkészültek a Duna vizét az új medrébe terelő kőgátak is az új Duna-híd felvízi és alvízi oldalán egyaránt. Az így létrejött terelőgátak lényege, hogy a megépülő híd számára kedvező irányba terelik a fősodort, csökkentve az új hídpillérek terhelését. 

A közel egykilométeres két ártéri hídból és a közöttük épülő mederhídból álló építmény a legmagasabb pontját idén április végén érte el. A Magyar Építők portál legfrissebb videóján megtekinthetőek a híd érdekes látványt nyújtó, legyező formájú elemei és további érdekes részletek is. Fotóinkon összehasonlítható a 2019-es, vagyis a beruházás kezdete előtti és a jelenlegi állapot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!