Kalocsa-Paks Duna-híd

2023.07.27. 10:00

Biztató ütemben folyik a hídépítés

Legutóbb, májusban arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy elérte legmagasabb pontját a Kalocsa-Paks Duna-híd szerkezetének építése, amelynek alkalmából bokrétát helyeztek el a pilonon. Akkori értesülésünk szerint a végéhez közelített a jobb ártéri hídszerkezet szerkezetépítése.

Duol.hu

Jó ütemben halad a munka

Fotó: MW

A munkák pillanatnyi állásáról Kiss Boglárka, az Építtető Építési és Közlekedési Minisztérium szóvivője beszélt lapunknak. – A bal parti árvízvédelmi töltés tetején vezető kezelő út és az újonnan épített 512. számú út külön szintű csatlakozását biztosító vasbeton keretműtárgyon jelenleg a csatlakozó padka, szegély szerkezetépítése történik. A bal ártéri hídon hídtartozék szerelési- és korrózióvédelmi munkák folynak – olvasható társoldalunkon, a teol.hu-n.

Fotó: MW

A jobb ártéri hídszerkezet hossztolása befejeződött, itt jelenleg saruzási munkák folynak. A jobb parti árvízvédelmi töltés tetején vezető kezelő út és az 512. számú út külön szintű csatlakozását biztosító vasbeton keretműtárgy szerkezetépítési munkái megkezdődtek. A mederhíd szerelése 56 százalékos készültségű a kalocsai hídágon, a paksi hídágon pedig 51 százalék – tájékoztatott a szóvivő.

A 946 méter hosszú, két vármegyét összekötő új átkelő munkálatai, mint megtudtuk,  jó ütemben haladnak. A beruházás a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában kezdődött meg – amelytől januárban az Építési és Közlekedési Minisztérium vette át a feladatot –, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésével zajlik, a projektben alvállalkozóként a Hídépítő Zrt. is részt vesz. A munkák 2021 tavaszán indultak és az eredeti tervek szerint jövő nyár elejére zárulnak.

Fotó: MW

A hídépítéshez kapcsolódóan új közúti kapcsolatokat is kialakítanak, így például a Kalocsát és a túloldali M6-os autópályát a hídon keresztül összekötő új 512-es főutat. Utóbbihoz csatlakozik az 5124-es összekötő út, amely észak-dél irányban haladva Paks és Gerjen számára biztosít közvetlen elérhetőséget a Duna-hídhoz. Utóbbi február végére elkészült, és május közepe óta már használatba is vették a környékbeliek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!