Ellenőrzések

2022.12.06. 15:00

Ünnep előtti kiemelt vizsgálaton razziáznak

DH

Fotó: illusztráció

Fotó: Czinege Melinda

DH-Információ - Idén december 5. és december 18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel. 
Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzés-sorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén – írták. A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati termékek, fűszerek és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az országos ellenőrzéseket a Né­bih koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a hivatal szakemberei végzik. A kéthetes periódusban a vizsgálatok fókuszában a higiéniai szabályok betartása és az élelmiszerek eredetének nyomon követhetősége áll, amit bármely élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítmény, vendéglátóhely, piac és ünnepi rendezvény (vásárok, kitelepült vendéglátók) esetében számon kérhetnek az ellenőrök. 

Az idei kampány során kiemelt figyelmet kapnak majd az édesipari készítmények

Nobilis Márton kiemelte, idén is különös figyelmet kapnak a téli szezon népszerű termékei, mint például a húsok és húskészítmények, az élő halak, valamint az édesipari termékek. Emellett több terméktípus esetében emelt mintaszámmal célzott laboratóriumi vizsgálatok is zajlanak majd. A kiemelten vizsgált termékek a szezonálisan kelendő gyümölcsök, a cukrászati termékek, a fűszerek, valamint az alkoholos italok közül kerülnek ki. 
Új eleme a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésnek az iskolai büfék tevékenységének ellen­őrzése is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!