Üzleti vacsorán adták át az Év Dunaújvárosi Vállalkozása díjakat

2022.05.13. 07:00

Megkerülhetetlen hazai gyártó

A városi kamara a helyi gazdaság szereplői számára szervezett, kötetlen kikapcsolódást kínáló vacsora keretében adta át a múlt héten az Év Dunaújvárosi Vállalkozása Díjakat. Oldalunkon a díjazottak méltatásait olvashatják.

Kőhalmi Kálmán

A díjjal Vass Zoltán, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatója és a díjátadók: Kis Attila kamarai általános alelnök, Králik Gyula elnök és Horváth Attila kereskedelmi tagozati alelnök Fotók: DKIK

Fotó: © Ady Géza

Dunaújváros - A Ferrobeton Zrt. Dunaújváros egyik legjelentősebb múltra visszatekintő nagyvállalkozása. Az ír központú CRH Csoport tagja. Nincs ma Magyarországon olyan jelentős beruházás, ahol ne lennének jelen, hiszen a legnagyobb kapacitással rendelkeznek az országban a beton- és vasbetonelem-előregyártás területén. Aktívan részt vesznek már a létesítmények tervezésében is mérnöki tevékenységükkel. Egyetemekkel, tervező- és kutatóintézetekkel együttműködve a kutatás-fejlesztés területén is rendszeresen jelentkeznek a piacon megjelenő újdonságokkal. 
Az elmúlt tíz évben a termelési volumen, a kibocsátás, az árbevétel és az eredményesség is folyamatos növekedést mutatott. Ezt folyamatos fejlesztésekkel és a hatékonyság növelésével érték el. Mind a négy magyarországi telephelyükön kapacitásbővítő beruházásokat hajtottak, hajtanak végre. Dunaújvárosi telephelyükön három új gyártóhelyet alakítottak ki, így csökkenteni tudták az alvállalkozók számára átadott munkák arányát is. A legnagyobb fejlesztések a szolnoki telephelyen indultak el. Ezt indokolja a cég vezetése szerint, hogy a nagyberuházások súlypontja áthelyeződött Magyarország keleti felébe, elsősorban annak északi részébe. 

A világpiaci beágyazottságú, nagy, jellemzően távol-keleti cégek, nagyrészt az elektromobilitáshoz kapcsolódó fejlesztéseit nem érinti a gazdasági, piaci környezet aktuális változása. Így a Ferrobeton arra számít, hogy a kibocsátás 65-70 százalékát kitevő vállalati beruházások továbbra is növekvő megrendelésállományt biztosíthatnak. A hazai kis- és középvállalkozások esetében, a 100-150 millió forint alatti megrendeléseknél azonban már most érezhető a visszaesés, ahogy az infrastrukturális beruházásoknál, autópálya- és hídépítéseknél és a lakossági szektor esetében is. 
Az északkelet-magyarországi megrendelések teljesítésében a későbbiekben segíthet a cégcsoport által Kassa környékén vásárolt két telephely. A FerrobetonSlovensko beindítása, bejáratása a Ferrobeton Magyarország teljes támogatásával, hátterével zajlik. 
Az alapanyagárak drasztikus emelkedése, az alapanyaghiány kezelése érdekében a Ferrobeton már tavaly novemberben elindította a készletek lehetőségekhez igazodó növelését, ehhez megfelelő pénzeszközök állnak rendelkezésére. 
A társaság kiemelt figyelmet fordít az emberi erőforrás menedzselésére. 

Négyéves bérfelzárkóztatási tervet hajtottak végre, amely során 43 százalékkal emelkedtek az alapbérek, így nemzetgazdasági szinten is jól fizető és biztos munkahely a Ferrobeton. 
A szakképzés és a felsőoktatás terén is folyamatos kezdeményező szerepet játszanak az együttműködések kialakításában, a duális képzés nyújtotta lehetőségek kihasználásában. A szakma kiváló tanulója versenyen rendre jól szerepelnek az ott gyakorlati ismereteket szerzett tanulók, ezt az idei verseny országos harmadik helye is alátámasztja. 
A térség iránti elkötelezettséget bizonyítja az is, hogy a Ferrobeton a dunaújvárosi kamara egyik alapító vállalkozása, Vass Zoltán vezérigazgató a kamara ipari tagozati alelnöke. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!