Nincs változás

2022.01.06. 09:00

Nem emelkedett január elsejével a helyi építményadó

Brousil Csaba

Dunaújváros -Korábban beszámoltunk róla, hogy a novemberi rendes közgyűlésen a képviselők többsége megszavazta, hogy emelkedjen az építményadó a városban. Arra hivatkoztak, hogy a veszélyhelyzet alatt hozott kormányzati döntések miatt kieső adóbevételt így kívánják kompenzálni. Előzetes számítást is végeztek, e szerint az adóemeléssel 333,5 millió forint pluszbevételt teremtettek volna az önkormányzatnak, és pontosan ugyanennyi kiadást a helyi vállalkozóknak, ­lakóknak. 

A kormány döntése értelmében idén sem emelhetőek a helyi adók

Miért csak volna? Mert december elején a kormány lépett, és az alábbi szabályozásról adott hírt a Magyar Közlöny. A 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke. Az önkormányzatnak a 2020. december 2. napján hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell. A települési önkormányzat a 2021. évre és a 2022. évre új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.” 

Ezzel tehát az önkormányzat adóemelési tervei ugrottak. A képviselő-testületnek a tavalyi utolsó közgyűlésen lépnie kellett a témában, amit meg is tettek. A testület megalkotott két önkormányzati rendeletet, ennek értelmében a 2022. január 1-jén a helyi építményadóról és a helyi iparűzési adóról szóló, korábban megalkotott önkormányzati rendeleteit nevezett határidővel nem lépteti életbe. A helyi ipar­űzési adóval kapcsolatban annak mértékét a kormány lépése nélkül sem tudták volna emelni, mivel a törvényileg előírt maximumon áll városunkban is, itt az adómentességi kört szűkíthették volna. 

Azt, hogy ezek az önkormányzat általi kezdeményezések 2023-ban zöld lámpát kapnak-e a kormányzati döntések fényében, azt valószínűleg csak ez év végén tudjuk majd meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!