Az alapanyagárak rettenetesen megemelkedtek

2021.07.17. 11:30

Legyen körültekintő, amikor lakást újít fel

2021. január 1-je óta akár hárommillió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban huszonöt év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. A költségeik ötven százalékát visszafizeti az állam. Hitelfelvételre is van lehetőség hatmillió forintig, fix háromszázalékos kamattal. Ezek a lehetőségek teljesen átírták a hazai építőipari piacot. Arra kerestünk választ, hogyan alakultak a boltok forgalmai, megváltoztak-e a vásárlási szokások, a különböző termékek iránti igények és természetesen az árak.

Agárdy Csaba

Fürdőszoba felújítása, a képen: Vojts Péter burkoló szakember csempét rak Fotó: PM/Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Az első és legfontosabb: az árak azok nagyon felmentek. Az építőipari anyagok árai a boltok alkalmazottai és a kivitelezők szerint is negyven-ötven százalékkal emelkedtek.

Hogy kik az árfelhajtók, arról megoszlanak a vélemények, de biztos, ha tavaly év végén vágott bele valaki egy lakásfelújításba, feleannyiból jött volna ki, mint idén. Az anyagárak emelkedéséhez még vegyük hozzá, hogy a szakemberek, a vállalkozók ceruzája is vastagabban fog, mint egy éve. Sőt, egy szinte teljes szolgáltatást végző, kőműves, festő, burkoló, asztalos munkát végző vállalkozó kérdésemre azt mondta, decemberben egy lakásfelújítást feleannyiért vállalt volna el, mint az idén. Vagyis az állami kedvezmény hatására sokan vérszemet kaptak. Leginkább azért, mert sokak számára csábító az ötvenszázalékos költség-visszatérítés, így sokan olyanok is felújításba kezdtek, akik azt eredetileg nem tervezték.

Leginkább a javításhoz szükséges anyagok forgalma emelkedett meg

A nagy kereslet miatt az építőanyagokat áruló szaküzletek forgalma megnőtt, sokszor fordul elő áruhiány, az pedig szinte normális lett, hogy bizonyos árucikkekhez csak megrendelés útján lehet hozzájutni. (A többhetes várakozási idő sem szokatlan, valahol egy mosogatótálat is úgy kellett megrendelni, nem beszélve a laminált padlóról.) És arról még nem is beszéltünk, hogy az amúgy is szakemberhiánnyal küzdő építőiparban még nagyobb lett az igény a „szakikra”, akikre elfoglaltságuk miatt néha hónapokat is várni kell, de a két-három hét teljesen normális. Szóval nagyon át kell gondolni, hogyan is vágjunk bele a lakásfelújításba. Egy jó nevű építőipari cég tulajdonosa kérdésünkre azt tanácsolta, a legjobb megoldás, ha a rajtpisztolyt akkor dörrentjük el, amikor már megvan minden szükséges alapanyag, felszerelési tárgy, és megkötöttük a szerződéseket a kivitelezőkkel.

Az építőipari anyagok ára megugrott
Fotó: KGy/Világgazdaság

Néhány üzletnél érdeklődtünk, milyen változásokat tapasztaltak a forgalmukban január óta. Egy szőnyegpadlókkal, parkettákkal, laminált padlókkal foglalkozó cég vezetője elmondta, náluk tavaly­hoz képest nem történt változás, sőt, egy kicsit visszaesett a forgalmuk. Véleménye szerint nagyobb beruházásokba fektetnek most az emberek, mint például a nyílászárók cseréje vagy a villamos, a fűtéshálózat korszerűsítése, a szobák laminálása.

Egy régóta bejáratott üzlet – ahol szinte minden megvásárolható, ami egy lakásfelújításhoz szükséges – vezetője megkeresésünkre azt válaszolta, náluk érezhetően nőtt a forgalom, úgy érzi, a lakásfelújítási program jó hatással van az üzletükre. Leginkább a javításhoz szükséges anyagok forgalma nőtt meg, például a nyílászárók cseréje esetében szükség van festésre, gipszkartonozásra. Abból is következtet a felújítási hullám hatására, hogy jóval többen kérnek számlát, mint korábban, ugyanis a támogatáshoz ezek elengedhetetlenek.

Fürdőszoba felújítása, a képen: Vojts Péter burkoló szakember csempét rak
Fotó: PM/Veszprém Megyei Napló

Sajnos, sok mindent csak nagy tételben lehet megvásárolni

Végre vége! Vagyis mi már befejeztük a lakás szinte teljes átalakítását. Amikor belekezdtünk, tudtam, nem lesz könnyű a feladat, de azért ennyi nehézségre nem számítottam. Az hagyján, hogy sok mindent meg kell rendelni, mert az adott szakboltban nincs raktáron, néha egy hónapot is kell várni az áru megérkezésére. Az is hagyján, hogy a szakboltok jelentős részében nincs ember, aki megfelelő tájékoztatást tud adni egy-egy termékről, valamint az is, hogy sok dolgot csak nagy tételben lehet meg vásárolni, ezért most a pincénk tele van feleslegessé vált dolgokkal. Két példa: három szál lécre lett volna szükségünk, de csak tízes csomagolásban kapható, a másik esetben egy díszlécből kilencven centi kellett volna, de a kétméteres szál a legrövidebb. Az viszont nehezen megy le a torkomon, hogy a boltok sajnos nem elhanyagolható hányadában a segítőkészség, az udvariasság szikrája sem tapasztalható. A legmélyebb pont az volt, amikor egy konyhaszekrény, mondjuk úgy, kiegészítő alkatrészének nem tudtam a pontos méretét, és megkérdeztem az eladót, ha nem jó, visszahozhatom-e, és kicserélik-e? Biztos voltam az igen válaszban, de elutasítottak. Ekkor felhoztam több példát arra, hogy mi mindent cseréltek már nekem vissza, sőt, a külföldről interneten megrendelt árut is gond nélkül kicserélik, legutóbb egy, az Egyesült Államokból vásárolt termék helyett kaptam másikat. A válasz megdöbbentő volt: valószínű rossz országban élek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!