kivitelezési szakaszban

2021.05.05. 14:00

A kreatív úszóház megépítése élettereink újraértelmezése is

Ismét egy innovatív fejlesztésben vesz részt a Ferrobeton Zrt., ezúttal úszó házak alépítményének kísérleti megvalósításával bízta meg a Marinus Homes Kft. egy uniós pályázat keretén belül. Már a kivitelezési szakaszban vannak.

Balla Tibor

Első körben a Velencei-tóhoz telepítették az első úszóházakat, amelyek mind a négy évszakban használhatóak

Fotó: marinushomes.eu

Dunaújváros

A vállalatok K + F + I tevékenységének támogatására kiírt pályázat céljaként a következőt határozták meg: „Innovatív, beton alapanyagú úszómű létrehozásának kutatása és modulrendszerű felépítmény fejlesztése”. Alvállalkozóként polisztirolhabmagos vékony héjú úszótesteket készítettek a Ferrobetonnál Magyarország első úszóházparkja részére.

Az úszóház alappillére a megbízható, stabil úszótest
Fotó: Laczkó Izabella

Élettereink kreatív újraértelmezése egyre inkább erősödő igény a világban, ezt példázza az úszóházak megjelenése is. Az 50–110 négyzetméteres úszóházak közműellátása a parti infrastruktúrán keresztül valósul meg, amíg az alapot jelentő beton úszómű stabil úszást biztosít. A Marinus Homes Kft. a Velencei-tavon valósítja meg az első, tíz házból álló úszóház-együttes telepítését. A lakópark jellegű kialakítás biztosítja a privát atmoszférát, a parti szolgáltatásokat, mint például a parkoló, a grill, vagy a park, valamint biztonságos üzemeltetést is biztosít. A négy évszakos kialakítású házak nyaralónak és állandó tartózkodásnak is megfelelőek lehetnek. Mindemellett elindították új projektjüket a budapesti Kopaszi-gát területén, a Budapart városrészfejlesztés keretén belül. A park vízparti környezetének és kiszolgáló épületeinek megvalósítása a feladatuk, egy olyan területfejlesztés, amely a szabadidő, a kikapcsolódás tere lehet. Lényegében egy új lakáspiaci kategóriaként jelenik meg Magyarországon az úszóház, a lakópark. Ez egy hazánkban még teljesen kiaknázatlan piaci szegmens, a vízre telepített életterek, nyaralók, üzlethelyiségek, irodák tervezése, fejlesztése gyártása és telepítése még úttörő feladat.

Minden úszóház alappillére a megbízható, stabil úszótest. Ebben az esetben éppen ez volt a fejlesztés, a tervezés legfontosabb célkitűzése is, hiszen a kutatás fókuszában a modulosság, a könnyű szállíthatóság, a sokoldalú variálhatóság, a beton, mint anyag újszerű megközelítése áll. Már elkészültek a Ferrobeton Zrt.-vel és a Fair Hydro Kft.-vel közösen fejlesztett úszómű elemei. A kiöntött 5 darab 5 m x 2,5 m x 1,30 méteres betonmodullal és a hosszú oldalai mentén lineárisan sorolható kötésrendszerrel akár egy 62,5 négyzetméteres sík alapot tudnak biztosítani a szintén modulos, könnyűszerkezetes felépítményeknek. Az úszóházak alapját olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, de megfelelő felhajtóerőt biztosító betonpontontestek alkotják, amelyek sorolásával többféle méretű úszótest képezhető. A beton úszótestek használata az alacsony súlypont és nagy tömeg miatti tehetetlenségből adódóan stabil ház érzetét eredményezi a vízen, még jelentősebb szél- és hullámterheléskor is.

A projekt még 2018-ban indult. Először próbaelemek készültek, ezeket tesztelték, finomhangolták. Majd próbagyártás, újabb hangolás következett, később a természetes környezetben is kipróbálták Balatonfenyvesen. Az első fázisban dinamikus és statikus vizsgálatokat végeztek különböző erősítésű héjszerkezet-modelleken. Azonban már az első dinamikus terhelési próbánál szembesültek azzal, hogy a klasszikus vázmerevítéses megoldás nélkül nem lehet létrehozni a dinamikus igénybevétellel szembeni ellenállást. A héjszerkezet vasalásának megtervezése után a polisztirolmag elhelyezését, majd helyben tartását kellett kitalálniuk. A gondot a habmag és a beton sűrűsége közötti különbség jelentette. Az elemek 1,20 méter magasak, közel 2,5 méter szélesek (a teherautó platójához igazodva), de hosszúságban háromféle méretben készülnek, 5 méteres, 6,25-ös és 7,5-ös, és attól függően, mekkora alapterületű építményre van szükség. Az épületek egyik jellegzetessége a modulosság, ami lehetővé teszi a közúti szállítást és az igényekhez igazodva, méretbeli és alaprajzi variálhatóságot is nyújt. Másik sajátosság a gyári körülmények közt történő előregyártás (mind az úszótestek, mind a felépítmények esetében), amely alkalmas a helyszíni szerelésből adódó pontatlanságok, hibák kiküszöbölésére. Az esetleges korrózió miatt nem az acélhajas megoldást választották, hanem a műanyag szálerősített betonban találták meg a végleges praktikát, hogy stabil úszóképességű elemeket tudjanak gyártani.

Első körben a Velencei-tóhoz telepítették az első úszóházakat, amelyek mind a négy évszakban használhatóak
Fotó: marinushomes.eu

Az innováció ígéretesnek látszik, ugyanis sok előnye van a hagyományos megoldásokkal szemben. A kis merülés miatt sekély vizekre is telepíthető. Sokféle célra alkalmas, így lakótérnek, irodának, vendéglátóipari egységnek vagy szolgáltatói célokra is. Egyedi épületterek alakíthatók ki. Kívánság szerint kiegészítők adhatók hozzá: terasz, pergola, úszó móló, úszó kert, szauna, wellness. Könnyen, gyorsan telepíthető és a vízfelületen belül átköltöztethető. Üzemi körülmények között minőségi gyártás biztosítható, majd környezetbarát helyszíni szerelés (az előregyártásnak köszönhetően), és a házakban korszerű gépészeti megoldások is alkalmazhatók. Ráadásul a telepítéshez építési engedély nem szükséges, mindemellett megújuló energia-felhasználás kialakítása is lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!