mezőgazdaság

2018.02.14. 11:00

A magyar agrárium kiváló forrásfelhasználással élt

Kiváló forrásfelhasználással élt a magyar agrárium az elmúlt évek során, növekedtek a termés­eredmények, több mint ötven százalékban termelő típusú beruházásokra fordították az unióból érkező forrásokat – többek közt erről is beszélt a hétfőn Adonyban gazdafórumot tartó Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, aki dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő meghívására érkezett a gazdafórumra.

Pálinkás István

Azt sem rejtette véka alá, hogy 2020 után ismét egy hétéves ciklus kezdődik, amire hasonlóképpen fel kell készülnie a hazai agráriumnak.

Milyen jövő jósolható az élelmiszerbiztonságnak akkor, amikor a feldolgozóiparunk is fejlődési pályára állt az exportot illetően?

A feldolgozottság mindig is mérőeszköze annak, hogy az agrárgazdaság mire képes. Elmondhatjuk azt, hogy gyarmati státusz lenne az, ha kizárólag alapanyagokat gyártanánk. Ezért valóban komoly előrelépésre van szükség, hiszen ha az ágazat egészét nézzük, akkor az élelmiszeripar pillanatnyilag a szűk keresztmetszet. Az Európai Unió az a közösség, amelyik a világon a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabályokat írja elő a saját termelőinek, saját feldolgozóinak. Ezeknek meg kell felelni és folyamatosan kell erősíteni a piaci jelenlétet. A lehetőségeink, a klimatikus viszonyok, az alapanyagok mind megvannak. Tőkére, forrásra van szükség, hogy a legmodernebb technológiával, a legfelkészültebb szakemberekkel tudjunk dolgozni és felvenni a versenyt a konkurenciával.

A hazai agráriumnak a 2020 után kezdődő újabb hétéves ciklusra kell felkészülnie Fotó: HK

A Keleti nyitás egyértelműen azt bizonyítja, hogy a kereslet növekszik a magyar termékek iránt. Sertésállományunk hogyan lesz képes kiállni a próbát?

– Sertésállományunk egy nagyon hektikus közelmúltat tudhat maga mögött. Éppen felfutó pályára állt volna az áfacsökkentés következtében, s egyéb bizakodásra okot adó pozitívumok is jelezték az ágazat szereplőinek a fellendülést. Ugyanakkor az orosz embargó következtében nagyon beszorultak a piaci lehetőségek. Nem csak azért, mert a magyar jószágot nem tudtuk Oroszországba vinni, hanem azért, mert más Európai Uniós országok sem. Ezért sok sertés beszorult az európai piacra, túlkínálat alakult ki, az árakat lefelé nyomta a kialakult helyzet. Nagyon sokat kell dolgoznunk, hiszen ez nehéz helyzetbe hozta azokat, akik az ágazatba optimistán beruháztak. Mégis azt gondolom, hogy hosszútávon ez pozitívba fordulhat, hiszen lehet piacokat találni, bár tény és való, hogy szerencsétlen döntés volt az orosz piac korlátozása.

Fejér megye kormánymegbízottja, dr. Simon László is érdeklődéssel vett részt a gazdafórumon, hiszen köztudottan a megyében is kimagasló figyelem kíséri az agráriumot.

– Abszolút pozitívum, ­hiszen nagyon fontos ez ­számunkra Fejér megyében is. A kormányhivatalnak egyik fő feladata a gazdatársadalom támogatása, a vidékfejlesztési források megyei diszlokálására, ezen belül elsősorban a pályázatok ­kezelésére gondolok például. Az információ az aktuális helyzetről, lehetőségekről most valóban házhoz jött a megyében az agrárkamara elnökének személyében. Nem olyan régen még a kormányhivatal berkeiben dolgoztak a falugazdászok, akiknek ­helyi szerepük kuriózum. Ma már nem hozzánk tartoznak, de nagyon szoros együtt­működésben dolgozunk a ­hálózattal. Azt lehet mondani, hogy Európában egyedülálló az a helyi, területi forma, amit ők testesítenek meg, hiszen a kapcsolattartásban, a gazdák ügyeinek intézésében, támogatásában, a források elnyerésében napi segítséget nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!