Régi cég, új, nagy távlattal

2017.10.11. 08:00

A Body Fashion nem csak létezik: erősen fejlődik is 

Manapság szokatlan, ám pozitív benyomásokat szereztünk egy nemrég még válságos állapotúnak tűnő cégnél. Meglepő dolgokat tudtunk meg a Body Fashion üzemben a minap, ottjártunkkor.

Pekarek János

a

A cég, amely egyike azoknak a foglalkoztatóknak, amelyek Dunaújvárosban a városalapítástól kezdve mindig nagyon fontosak voltak, mert elsősorban az itt élő családok nőtagjainak adtak munkát, legutóbb akkor szerepelt lapunkban, amikor két évvel ezelőtt sorozatban bocsátotta el az alkalmazottakat az előző tulajdonos, a Triumph, és mindenki attól tartott, hogy bezárják az üzemet. Az új tulajdonossal nagy távlatok előtt áll. Van azonban egy kis gond...

A Triumph után a PD Enterprises Ltd. vásárolta meg a volt szovjet laktanya melletti ipari parkban álló üzemet, és az új tulajdonos, a kínai Robert Ng bízik az európai gyártásban és jelenlétben.

A tulajdonosváltás után Body Fashion nevet felvett dunaújvárosi üzem mindenképpen párját ritkítja földrészünkön, ahol egyre kevesebb a ruhaipari vállalkozás, a textillel foglalkozó gyár, beleértve (sajnos) Magyarországot is. A Body Fashion egy 34 rendkívül modern gyárat magában foglaló cégbirodalom része, amely Kínán kívül Srí Lankán, Kambodzsában, Thaiföldön, Ausztriában, Portugáliában, Németországban, Ukrajnában, Bulgáriában, Romániában is működtet üzemeket, százmilliós nagyságrendben gyártva a női fehérneműket. Jó példa, hogy bár a Triumph nem tulajdonosa a dunaújvárosi üzemnek, de változatlanul kapcsolatban állnak vele, olyannyira, hogy a Triumph a legnagyobb megrendelőjük. Emellett a cégcsoporton keresztül számos világmárkát forgalmaznak Európában is – a világtrendnek megfelelően pedig egyre többet értékesítenek interneten. Ezt a vonalat szeretnék erősíteni Magyarországon is.

Papp Dóra és Kissné Csikós Teréz termelésvezető megmutatta nekünk cégük néhány divatos termékét Fotó: Ady Géza

Ami a helyi üzem jövőjét illeti: mivel Győrben van egy nagy disztribúciós, azaz elosztó központjuk, ezért kerestek kifejezetten európai gyártót. Ahogyan a földrészen másutt lévő gyáraikban, hazánkban is kifejezetten jó minőségű modelleket készítenek – és ennek sajátos hatása van a helyi üzemre is.

Mégpedig az, hogy komoly felkészültségű szakembereket keresnek: olyanokat, akik képesek megfelelni a világszínvonalú követelményeknek! Nekünk, akiknek legutóbbi (kétéves) információja az volt, hogy elbocsátások vannak az üzemben, egyenesen meghökkentő volt látni, hogy a hatalmas, modern gyártócsarnoknak alig az egyharmadában dolgoznak emberek: a többi munkaasztalnál letakart gépek állnak. 270 szakember dolgozik most a Body Fashionban, egy műszakban – és ahogyan Kissné Csikós Teréz termelésvezetőtől megtudtuk: hatvan varrónőnek akár azonnal munkát tudnának adni, de akár száz jelentkezőt is gond nélkül foglalkoztatni tudnának, annyi a megrendelésük.

Igaz, a munka nehéz. Nem annyira fizikailag, bár a varrás, szabászat, vasalás soha nem volt és nem is lesz könnyű munka, mint inkább nagy ügyességet, komoly hozzáértést igényel. Akadt már olyan, tapasztalt varrónő az üzemben, aki máshová kérte magát beosztásából, mivel a selyem és a csipke alapanyagok precíz feldolgozása mondjuk melltartóvá meghaladta ügyességét.

A színvonalról mindent elmond, hogy ma sokan dolgoznak az üzemben olyanok, akik külföldi munkavállalás után jöttek haza, ehhez a céghez. Az alkalmazottak többsége egyébként dunaújvárosi, és a város vonzáskörzetéből való, de vannak dunaföldváriak, sőt, paksiak is – és legutóbb egészen Mórig mentek a vezetők egy állásbörzére, hogy munkást találjanak, egyáltalán: tudatosítsák, hogy a cég minden korábbi hír ellenére: létezik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!