Segítsünk, ha tudunk

2024.01.20. 15:30

Rengeteg a kóbor állat, a menhelyek már nem bírják

Nem könnyű az elkóborolt kutyák sorsa, a segítségre egész évben szükség van.

Szente Patrícia Andrea

Forrás: FÁDA

Bár már rég véget ért a szilveszter, a kisállatoknak azóta is viselniük kell a hangoskodás okozta következményeket. 

Rengeteg állat, főleg kutya tűnt el otthonról január elején, és ezeknek az ebeknek a nagy része sajnos nem is kerül haza.

A 2023/24-es szilveszteren telefonon és a Facebookon több, mint 800 kutyához és macskához kértek segítséget – írta január 8-án a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet közösségi-oldalán. Amint arról beszámoltak, 300 mentést koordináltak, azonban a talált állatok csak alig több mint fele jutott haza. Ez rossz arány, hiszen az előző évek során mindig sikerült 60 százalék fölé vinni ezt a számot.

Annak ellenére, hogy az elkóborolt, befogadásra vágyó kutyák száma szilveszter környékén megugrik, 

nem csak ekkor van szükség a segítségre és az együttérzésre.

 Általában, ha kóbor kutyára bukkan az ember, első dolga az, hogy valamelyik állatmenhelyt értesítse. A menhelyek befogadó képessége azonban limitált, sokszor sajnos nem képesek új kisállatokat elszállásolni. A FÁDA civil állatmentők közösségi-oldalán közzétett információ szerint a csapat 150 állat gondját viseli, szilveszter környékén pedig teljes telt házzal üzemeltek, így nem tudtak segíteni a talált kedvencek elhelyezésében.

A Dius Cumizdája Kölyökmentő Alapítvány szintén közösségi-oldalán tette közzé, hogy 

az állatvédelmi helyzet katasztrofális állapota miatt a szervezet saját határait és fizikai teljesítőképességét feszegetve egyre több felnőtt kutyát fogad be. 

Az alapítvány vezetője lapunknak elmondta, már a 2023-as év vége is rémes volt, azonban januárban még több a kóbor kutya, még gyakoribbak a hívások, és már nagyon nehezen lehet ezt az állapotot fenntartani. 

Sajnos mi zsúfoltig vagyunk és más állatvédő szervezetek is 200 százalékos telt házzal üzemelnek, így már nem igazán van lehetőségünk új lakók fogadására

– jegyezte meg Dius, az alapítvány vezetője.

A kóbor, talált állatok, ebek tehát nem mindig helyezhetők el az állatmenhelyeken, ennek oka pedig a helyhiány. Amikor egy elkóborolt kutyát találunk, a legjobb megoldás, ha először saját magunk próbálunk segíteni rajta. Talán az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy megtaláljuk a négylábú gazdáját, a chip leolvasása. Erre a MOL benzinkutakon van lehetőség, Dunaújvárosban például a 6-os számú főútnál lévő töltőállomáson olvashatjuk le a talált kutyában lévő chipet. Ezt követően általában a kutyusok gyorsan visszakerülnek szeretett otthonukba.

A chip hiánya viszont nagyban megnehezíti a gazdikeresést

 – amint azt a Dius Cumizdája Kölyökmentő Alapítvány vezetője is elmondta. 

A teljes létszámmal üzemelő befogadóhelyek száma egyre több, ebből a kedvezőtlen helyzetből pedig nincs is kiút, hiszen a talált kutyák 90 százaléka chip nélküli.

 Ebben az esetben értesíthetjük a település gyepmesteri telepét, az önkormányzatot, valamint a közterület felügyelőt és a civil szervezetek által fenntartott menhelyeket is, azonban a helyhiány miatt gyorsan akadályba ütközhetünk. Az alapítvány vezetője azt tanácsolja, sorsdöntő megoldás a talált kóbor állat átmeneti befogadása. 

Ilyenkor a legtöbb szervezet, így persze mi is álljuk a felmerülő orvosi költségeket, és a hirdetésben is segítünk, helyet azonban nem tudunk varázsolni, így hatalmas segítséget jelent, ha a megtaláló el tudja szállásolni az állatot

– mondta. Az viszont semmiképp sem megoldás, ha az állatvédők értesítése után magára hagyjuk a talált négylábút és elhagyjuk a helyszínt. Fontos, hogy legalább a szervezet kiérkezéséig a talált kisállattal maradjunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában