Népszokások is kapcsolódnak az ünnephez

2023.12.22. 08:00

Itt a téli napforduló, egyre rövidülnek az éjszakák

Itt a téli napforduló, hivatalosan is elkezdődött a csillagászati tél. A fény eljövetelét idén december 21-én ünnepelhettük.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: shutterstock.com (illusztráció)

A téli napforduló napja évről évre változik, vagy december 21-ére, vagy december 22-ére esik. Idén csütörtökön jött el az év legrövidebb napja és leghosszabb éjszakája, innentől kezdve tehát egyre hosszabb nappalok és egyre rövidebb éjszakákra kell számítanunk.

A téli napforduló napja 1582, azaz a Gergely-féle naptárreform előtt pont Luca napjára esett (a Luca név is a latin lux, azaz fény szóból származik), így ekkor rengeteg népszokás keresztezte egymást. A téli napforduló népszokásokból táplálkoztak a karácsonyi szokásaink is, azonban a jeles nap, ami az ősi magyarságnál a Karacsun, azaz a tél és a sötétség elleni ünnep volt, rengeteg szokást foglal magába.

Az egyik legnépszerűbb szokás a tűzgyújtás és a téli tűzugrás, tehát a tűz maga nagy szerepet játszik a sötétség elűzésében. A tűz nem csak meleget, de fényt is áraszt, így a tűzgyújtással a fény diadalmát és a sötétség száműzését ünnepelték. A tánc és ének is nagy szokás volt ilyenkor, amit általában a tűz körül összegyűlve végeztek. A tűzgyújtással emellett a gonosz elűzése és a jó termés megszerzése, valamint a betegségektől való védelem is cél volt.

Illusztráció
Fotó: Cseh Gábor / VN

A jó termést termékenységjóslással szerették volna még elérni. Különböző szertartások voltak ilyenkor a bő termés bevonzására. Egyik ilyen volt a szőlővessző hajtás. A szőlővesszőt december 21-én levágták és egy pohár vízbe állították, majd az abból kihajtó rügyekből megjósolták az adott évi bortermést. Azonban nem csak vízből, tűzből is jósoltak, sőt, különféle mágikus eszközöket is használtak a jövendöléshez.

Mivel a téli napforduló egy ünneplés volt, annak elmaradhatatlan eleme volt a lakoma. Ekkor ínycsiklandó ételeket és italokat fogyasztottak, a közös lakmározás pedig a közösséget is erősítette, és ezzel kívántak jólétet és bőséget az elkövetkező évre.

Forrás: nepszokasok.hu, Szép napunk támadt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában