Köszöntés

2023.11.23. 20:00

Kelemen Lajosné Magdi néni kilencven éves lett

Ebből az alkalomból csatlakoztam Scheier Zsolthoz, Nagykarácsony polgármesteréhez, aki a falu közössége nevében látogatta meg, és köszöntötte fel őt a fiatalabbik fia házában.

Balogh Tamás

Fotó: Balogh Tamás

Hétköznap délelőttjén jártunk ott, így aztán nem találkoztunk a teljes népes famíliával, a három gyermeke családjával, a kilenc unokával és a dédunokával. Magdi néni a saját akaratából jelenleg még egyedül él, de a gyermekei naponta többször is meglátogatják, és ha szüksége van valamire, akkor abban mindig segítenek. Ilyenkor önkéntelenül belebújik az emberbe a „kisördög”, hogy vajon ki – kinek fogad szót? Bár a mama tagadja, hogy azt tenné, de azért szépen csendesen megpróbálják meggyőzni a gyermekei a maguk igazáról.

Fotó: Balogh Tamás

Először a gyermekei idézték föl a régi éveket

Kovács Zoltán Lászlóné, Marcsi és a fiútestvérek Kelemen Lajos és József szemmel láthatóan nagy örömmel vették sorba a családi emlékeket.

– Kelemen Lajosné Magdi néni Somogy vármegyében a most 133 főt számláló Nemeskisfaludban, Böhönye és Szenyér szomszédságában, a Balatontól Délre született. A gyermekei közül József a fiatalabb fiú, Marcaliban, Lajos az idősebb Inkében, a lánytestvérük pedig Segesden született.

Fölkerekedtek Somogy országból

– A mama ott a háztartásbeli asszonyok munkáját végezte, és mivel azon a vidéken nem találtak munkalehetőséget, ezért költöztek Rácalmásra, illetve a város közelébe 1972-ben. Itt a helyi baromfitelepen, aztán a vasműben, a Dózsa moziban és még a Kiskohászban is dolgozott. Nagykarácsonyban pedig a TSZ-ben vállalt munkát egy-két évig.

Kemény munkás évek

– A papa komoly kétkezi munkás volt, mindenféle feladatot rá lehetett bízni, az állattenyésztéstől a földművelésen át az ipari munkahelyek kisegítő tevékenységéig. Sokáig dolgozott a kohónál, és ezért kaptak egy lakást a Liszt Ferenc kertben 1974-ben. Ezt a munkát a betegsége miatt kellett abbahagynia. Aztán mivel Magdi néninek is valamilyen egészségügyi problémája akadt, ki kellett vidékre költözniük. Ez lett Nagykarácsony, a végállomás. 

Fotó: Balogh Tamás

Édesanyánk egy nagyon szigorú asszony volt. 

– A családban ő volt a főnök. Gyermekkorunkban is hamar kimondta az elképzeléseit és, ha nem vigyáztál, akkor aztán hamar eljárt ám a keze is – mesélte József.

Nagyon jól főzött

– A közös kedvencünk a bableves volt széles metélttel. Nekem pedig egy szintén egyszerű étel a krumplis pacsa, amit a levesekhez is nagyon szerettünk fogyasztani. Magában is megállja a helyét: baracklekvárral és porcukorral – isteni desszert! Jókedvű gyermekkorunk volt. Persze biztosan voltak rossz pillanataink is, mert elismerem néha mi is igazi tűzrevaló gyermekek voltunk, aztán persze jött a mama és lerendezte a dolgokat. (Erre aztán most mindenki nagyot nevetett.) Az egyik legnagyobb tudománya a húsfüstölés volt, azt is mondhatom, hogy híres volt miatta a faluban. Minden évben vágtunk disznót és ezért építettünk egy kis füstölőt. Amikor a miénkkel megvoltunk, előbb a szomszédok, aztán már a távolabb lakók is meghozták a maguk készítményeit. Mára már ennek is csak az emléke maradt meg.

Magdi néni így emlékezik

– Tizenhárman voltunk testvérek, de nem olyanok, mint a maiak. Soha nem veszekedtünk. Nagy asztal kellett nekünk, hogy a szüleinkkel egyszerre odaülhessünk. Aztán, amikor a szomszédból is átjött kettő hozzánk, azok is kaptak enni velünk együtt. A legidősebb nővérem elment szolgálni, a következő tanult, sikerült is a vizsgája, de aztán csak ott hagyta a szakmáját, mert nem szerette. Én ápolónőnek tanultam, de aztán a háborúban fölégették az iskolát, meg nem is tetszett, ezért aztán nem fejeztem be. Azt gondoltam: nem nekem való, csinálja inkább, aki szokta! Nem válogattam a munkák közül, mindent jól megcsináltam, amit kiadtak nekem. Volt úgy, hogy amikor a tehenek ellettek, akkor éjjel-nappal ott kellett lenni. Legeltetni is szoktam őket. Egy kutyával vigyáztunk rájuk. Ha futni kellett miattuk, az az ő dolga volt. Olyan nem volt ám, hogy nem fogadott szót! Okos jószágnak mondhatom, Jogásznak hívtuk. A háború alatt velünk, a gyerekekkel tartott a pincébe, közöttünk aludt három éjjel-három nap, amíg a front átment fölöttünk... Szívesen tartottam állatokat, aprójószágokat, disznókat, és még lovam is volt. Két szilaj tehenet is, tudod a nagy szarvú szürkéket. Befogtam őket a kocsi elé, aztán hajtottam őket. A kutyát-macskát nem szerettem. Viszont disznót hizlalni a családunknak azt igen. Mindent feldolgoztunk, ami került belőle.

Eljött az ideje

– Most már nem tartok állatokat nem birok el velük és kertben se dolgozok, inkább kiadtam bérbe. Pedig szerettem kapálgatni. Mindenféle konyhára valót is megtermeltem. A határba is kijártam. Még borsót szedni és böngészni is. Soha sem fáradtam el. Most már oda van a kezem, nem munkára való. Túl sokat vállaltam belőle. Gondold csak el, hogy valamikor naponta huszonnégy tehenet kellett megfejnem. Persze, hogy kézzel. Itt az ideje, hogy kipihenjem magamat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában