Rezgéssel a jobb közérzetért

2023.09.10. 07:00

Csökkenti a stresszt, az alvászavart és a test fájdalmait: a hangfürdő

Szorongás, fáradtság, stressz. Ismerős? Sokakat az őrület szélére sodor a mai rohanó világ, pedig van lehetőség a szusszanásra. Egy, hazánkban még egészen új és ismeretlen relaxációs forma terjed rohamosan, amely egykettőre leveszi az embereket a lábukról. Ez nem más, mint a hangfürdő, amelynek során a simogató zene és a kellemes rezgés hat ránk.

Szente Patrícia Andrea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A hangtálak és hasonló eszközök megszólaltatásának művészetét városunkban Rujder Viktória műveli, nem kevés sikerrel. A hangmasszőr elmondása szerint az újdonság ereje miatt eleinte döcögősebben indult hangfürdő mára már sokak által kedvelt relaxációs kezeléssé nőtte ki magát. „A hangfürdő célja a negatív stresszhatások csökkentése, kiszakadás a külvilágból, elcsendesedés. Egy olyan relaxációs állapot előidézése, amely megfékezi a zakatoló elmét, lenyugtatja a megfáradt testet” – jegyezte meg Rujder Viktória, aki két évvel ezelőtt találkozott a zengő tálakkal.

Ma már hangfürdőket vezet, azonban Rujder Viktória csaknem tíz évig közgazdászként dolgozott, s az elmúlt években indult el az önismeret rögös útján. Ekkor találkozott a hangtálakkal, amely egyből magával ragadta. „A hangfürdőt sokan összekötik a spiritualitással, azonban ez alapvetően nem erről szól, hanem a hangok és rezgések gyógyhatásáról” – mondta. Amikor a környezeti hatások, a világban zajló események, a megfelelési kényszer kimerít minket, megjelennek a lelki és a testi tünetek egyaránt: ingerültség, elkeseredettség, heves pulzus, alvási zavarok, légzési nehézség és fizikai fájdalmak. Ennek enyhítésében segítenek a kezelések, hiszen a 60 perces hangfürdő feltölti és egyben el is lazítja az embert – tette hozzá.

A kezelő a fürdők során sokféle eszközt használ. Készletében egyebek mellett megtalálhatók a kézműves tibeti hangtálak, a tradicionálisabb jellegű úgynevezett Koshi szélcsengők, kvarckristály hangtálak, valamint egy tibeti tradicionális peremes gong is, amelyek mind készen állnak a gyógyításra. Ezek használata a kezelés alkalmával teljesen véletlenszerű, intuitív, azaz nincs kotta, mindig attól függ, hogy milyen állapotban érkezik a vendég, mondta.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mégis kiknek ajánlott a hangfürdőzés, és milyen gyakran érdemes meglátogatnunk kezelőnket? Erre a válasz igazán egyszerű: 0-99 éves korig bárki részt vehet a fürdőkön, amilyen gyakran csak igény van rá. Már a terhesség harmadik trimesztere utáni szakaszától, magzati korban is részt lehet venni egy különleges baba-mama harmonizáción, tehát nincs korhoz kötve – jegyezte meg Rujder Viktória. Hozzátette, a nagykönyv szerint havonta érdemes részt venni a fürdőkön, de sokan kéthetente járnak, és van, aki hetente ajándékozza meg magát egy kezeléssel. A hangmasszőr egyszerre öt vendégnek tud kezelést tartani, de a páros és az egyéni fürdők is gyakoriak. A kulcsi jurtában tartott tízmilliószoros nap alkalmával pedig már tradíció, hogy nagy létszámú csoport vesz részt a meditációval egybekötött hangfürdőn.

Sokan tehát a zengőtálas fürdők által találnak magukra. A kezelő azonban elmondta, a hangfürdő csak egy, a sokféle „énidő” közül, amellyel az emberek kiteljesedhetnek. Van, akinek a festegetés, sport, vagy az olvasás segít, azonban egyre többen döntenek a nyugtató hangok, rezgések varázsa mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában