2023.08.11. 07:00
Uborka, paprika, paradicsom – bőséges a választék (képgalériával)
Fotó: Laczkó Izabella
A szerkesztőség tagjai is a befőzésen agyalnak már, így e nézőponttal kezdünk. Nincs jobb, mint a friss uborka. A salátának való kilóját 300 forinttól, amíg a kovászolni való uborka kilóját 350-től mérik az árusok. A dinnyefronton továbbra is tekintélyes a választék. Cecei, békés, solti – ígérik a táblák, a kilónkénti ár pedig 250 forintnál kezdődik.
A kamrafeltöltőknek már ideje spájzolni. Uborkát 350 forinttól tehetjük kosarunkba, miközben a paprika és paradicsom kilója is bőven 500 forint alatt van. Sőt, ha már spájzfelöltési szándékkal közelítünk, akkor a paradicsom kilóját nagy tételben már 300 forint környéken mérik.
Piaci körkèp
Fotók: Laczkó IzabellaA zsákos szezon még messze van, de várhatóan a hagyma kilónkénti ára sem esik majd drasztikusan a következő hetekben. A minőségi lilahagyma kilónkénti ára 550-700 forint között mozog.
Fentebb a befőzést említettük. A kovászolni, illetve befőzésre váró uborkához illő kaporért – csokorban – 150-300 forintot kérnek az árusok. A hétvégi húslevesbe való zeller, illetve a friss és illatos petrezselyem is 200 forintba kerül. Bő három évtizede még sokan idegenkedtek a padlizsántól, a törökparadicsom mára – íz és beltartalmi értékei miatt is – közkedvelt lett. Sütve, főzve, krémlevesnek is kiváló csemege. A közeli hiperben 600 forint körül kínálták kilóját, miközben a helyi piacon 500-750 között szerezhetünk be egy kilónyit. A piac kontra diszkont versenyt az egyik alapélelmiszer – burgonya – szempontjából a standoló árusok nyerték. Kilónként 300 forintért remek minőségű terméket vásároltunk. Az utóbbi hetekben némileg hanyagoltuk a füstöltáru-jelentést. Kiváló, dunaföldvári illetőségű kolbászt vásároltunk. A kilónkénti ár 4000 forint, a sonkáért 4300 forintot kértek.
A tökfélék már tényleg baráti áron elvihetők. Friss, főzeléknek és levesnek is kiváló cukkini kilója 250 forintba kerül. A főzni való tök kilója még ennél is olcsóbb (190-350 forint).