Tanácsok, megelőzés

2023.08.01. 11:30

A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit!

Ahogyan arról már hírt adtunk, a SZÍVSN Országos Betegegyesület ingyenes szűrővizsgálatokat tart a Szent Pantaleon Kórház Egészségfejlesztési Irodájával karöltve. Gáspár Szilviát, az egyesület helyi koordinátorát arról kérdeztük, mi a SZÍVSN koordinátori program célja?

Balla Tibor

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A program célja az, hogy Magyarországon az infarktussal, magas vérnyomással, ritmuszavarral, veleszületett szívbetegséggel, pacemakerrel-, ICD-vel élő betegek önkéntesen csatlakozzanak az egyesület által szervezett előadásokhoz. Az egészség megőrzését közvetítik aktív tanácsadókkal a páciensek, családtagok, érdeklődők számára. Arra vállalkoztak, hogy a Magyarországon maradó, leterhelt kardiológusokat tehermentesítve, átvegyék a paciensek felvilágosítását, segítsék a tudatos életmód iránti igényük kialakítását. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy kialakuljon a hozzánk látogatóba érkező emberekben a „nem vagy egyedül érzés” és az összefogás nemes pillanatait élhetik át. 

Náluk el lehet sajátítani a stresszkezelő technikát

Az infarktuson átesett betegeket és családtagjaikat fogadják, bemutatva a szívkatéterezés technikai oldalát. Náluk el lehet sajátítani a stresszkezelő technikát, és segítenek akár a dohányzásról való leszokásban is. Kitérnek az ellenőrző vizsgálatok, az egészséges táplálkozás, mozgás fontosságára és elmagyarázzák a laboreredmények összefüggéseit. Az idősebb korosztályból sok embert érint a pitvarfibrilláció. Értük olyan előadások indulnak, amelyek a tünetek felismeréséről, a ritmuszavar kialakulásáról és a legmodernebb megszüntetési lehetőségekről, valamint a véralvadásgátló gyógyszerek alkalmazásáról szólnak. Magyarországon körülbelül 40 000 ember él pacemakerrel és újraélesztésre alkalmas defibrillátoros készülékkel. Évente emberek százait menti meg ez a készülék, amellyel együtt élnek, a koordinátorok elmondják, hogyan és miért működik a készülék. Foglalkoznak a a genetikailag magas koleszterinszintű betegekkel is. Elmondják, miért fontos az előírt terápia betartása, mi történik, ha a beteg kihagyja a gyógyszert, mit kell tenni mellékhatás jelentkezése esetén? 

Koordinátori hálózat

A Magyar Kardiológusok Társasága támogatását élvező, mintegy 1500 tagot tömörítő SZÍVSN Országos Betegegyesület tagjainak kétharmadát a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán megfordult betegek adták tavaly. A szervezet célja a klinikán 2011 óta sikerrel működő kardiológiai betegekért létrehozott program országos szintűvé fejlesztése, ehhez kötődően pedig koordinátori hálózat kialakítása a hazánkban működő centrumokban, alulról építkezve, a betegek összefogásával. Ennek egyik tagja Gáspár Szilvia koordinátor, aki Dunaújvárosban fogja össze a betegeket. Elmondta, hogy Bernáth-Lukács Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kardiológiai asszisztense, egyetemi diplomás ápoló 2011-ben a  klinika diplomás szakdolgozóival és betegeivel hozta létre a SZÍVSN-t.

Sokat profitálhatnak ebből

- Ennek az értelme az, hogy a szívbetegeket, illetve azokat, akiknél van szívbeteg a családban, ebbe a betegszervezetbe hívjuk meg. Ha az ember, elfelejtett valamit az orvostól megkérdezni, vagy vannak kérdései, de mondjuk nincs idő, vagy nem volt ott módja megkérdezni, mert esetleg izgult, és nem tudta feltenni ezeket a kérdéseket, azokat nekünk felteheti. Minden pénteken tartunk edukációs előadásokat, köztük én is. Mindig szakemberek tartják ezeket az előadásokat, és mindig lehet kérdezni tőlünk. Az egyesületi tagságnak egyébként nagyon jelképes tagdíja van, 2000 forint az éves díj, de annyi mindenben tudunk segíteni a betegeknek, hogy nagyon sokat profitálhatnak ebből. Az a célunk, hogy ezt országos szintre ki tudjuk terjeszteni, és hogy legalább minden megyében legyen egy koordinátor, aki a helyi betegeket összefogja. Ez nagyon fontos. Én például pénteken tartottam előadást a defibrillátorok és a félautomata defibrillátorok használatáról. Látjuk, hogy ki van rakva a tábla mondjuk a Tescóban, hogy ott van defibrillátor, de vajon merné használni valaki?

Ne féljenek ezeket használni

- Gyanítom, hogy kevesen.

- Ilyen dolgokról próbáljuk meg a lakosságot tájékoztatni, hogy ezektől nem kell félni, hiszen ezek a gépek lépésről lépésre mondják, hogy mit kell csinálni. Általában azért nem használják ezeket az eszközöket az emberek, mert attól félnek, hogy valami kárt okoznak a betegben. Ezek a gépek úgy vannak kitalálva, hogy nem tudnak kárt tenni benne. Ha ott van egy ember, aki nem vesz levegőt, valószínűleg nincsen keringése, nem reagál semmire, akkor azt jelenti, hogy a klinikai halál állapotában van. Tehát nem tudunk már vele rosszat tenni. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy nem teszünk semmit. Ennek a betegegyesületnek tulajdonképpen ez a célja, hogy ezeket az ismeretanyagokat a lakossággal úgy próbálja meg megismertetni, hogy ne féljenek ezeket használni, amikor egy olyan szituációba kerülnek. Jöjjön elő az erről való beszélgetés, mert egy előadás körülbelül 50 perc, és utána beszélgetünk, kérdéseket tesznek fel, és mi válaszolunk. Én ebben látom ennek az egész dolognak a nagyságát, hogy van egy olyan szervezet, ami segít a betegeknek információhoz jutni. Mindamellett azt a tagsági díjat visszaforgatjuk. EKG papírt, tesztcsíkokat veszünk belőle, tudjuk ezeket a szűréseket biztosítani még azt is a betegek javára fordítjuk. Én nagyon-nagyon egyetértek ezzel a törekvéssel. Még mindig nagyon sok a hirtelen szívhalál Magyarországon.

Szerinte jó helyen állunk országos szinten

- Elég a defibrillátor a városban?
- Szerintem Dunaújváros ebből a szempontból egyébként nagyon jól áll. Nem tudom, hogy országos szinten hányadik helyen állunk, de szerintem egyébként jó helyen, csak merjük használni őket. Az iskolákba is mindig jönnek, tehát van igény arra, hogy megtanulják, ismételjék az újraélesztést.

- A megfelelő helyeken vannak telepítve a defibrillátorok?
- Igen. Mindenképpen nagyon jó, hogy forgalmas helyekre vannak telepítve, mint  a bevásárlóközpontok is, mert  halljuk a városban, hogy az Aldiban, a Lidliben lett rosszul valaki, ott esett össze. Ennek van létjogosultsága, hiszen a laikus újraélesztés az egyik legfontosabb dolog. Az az első 5-10 perc, amikor bárki tud segíteni, a legkritikusabb. Akármilyen gyors is a mentőszolgálat, nem biztos, hogy ki ér annyi idő alatt.

Ha csatlakozni szeretnél, keress bennünket a www.szivsn.hu honlapunkon, itt megtalálod a helyi koordinátorok elérhetőségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában