Dunaújváros és Beloiannisz között

2023.07.04. 11:00

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szent Pantaleon gyalogzarándoklatot

Az idei alkalmon az egykori görög alapítású Szent Panteleimon monostor lakóiról és a névadó orvos-vértanúról emlékeznek meg a zarándoklat résztvevői.

Duol.hu

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő (archív)

Idén nyolcadik alkalmához érkezik a Szent Pantaleon gyalogzarándoklat, mely az orvosok, a Dunaújvárosi járás, a keresztyének nagy vértanúja és a magyarországi görögök zarándoklata. A Kalota József protopresbiter által életre hívott programot idén július 29-én, szombaton rendezik meg, olvasható társoldalunkon, a feol.hu-n.

A Dunaújváros és Beloiannisz közötti mintegy 33 kilométeres út megtételével a mai Dunaújváros mellett lévő egykori görög alapítású Szent Panteleimon monostor lakóiról és a névadó orvos-vértanúról emlékeznek meg a résztvevők.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő (archív)

A program 7:30 órakor a zarándokok megáldásával kezdődik a Dunai Révkikötőnél, ezt követően indul a menet Rácalmásra, Kulcsra, Adonyba, majd Iváncsára. A kisebb résztáv megtételére vállalkozók a kulcsi sportpályáig teljesíthetnek egy 8 kilométeres távot, vagy ott csatlakozhatnak a zarándokokhoz nagyjából 12 órakor. A gyalogzarándokok várhatóan 17-18 óra körül érnek Beloianniszba.

A szervezők hangsúlyozzák, az út megtételére minden zarándok a saját jó egészségének ismeretében, saját felelősségére vállalkozzon. A hagyományoknak megfelelően a Szent Miklós előzarándoklatot is megrendezik, melynek időpontja július 15., szombat, amikor a Szigetszentmiklós és Lórév közötti táv teljesítése a cél.

A Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében megvalósuló zarándoklatról további információkat ad és a jelentkezéseket fogadja Terekiné Rendes Éva ([email protected]) és Szabó Tamás ([email protected]).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában