emlékeztek

2021.07.26. 07:00

Ezúttal Dunaújvárosból indultak el a zarándokok

A Beloianniszi Görögkeleti Egyházközösség és a Pentele Hagyományőrző Egyesület Szent Pantaleon és a vértanú szerzetesek emlékére szombaton immáron hatodik alkalommal szervezte meg gyalogos zarándoklatát.

Szabó Szabolcs

2021.07.24. Hatodik Szent Pantaleon gyalog zarándoklat Dunújváros-Beloiannisz Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A részvevők reggel hét órakor találkoztak a dunaújvárosi rác templomnál, ahol Szentirmai Róbert ortodox pap megáldotta a zarándokokat, majd a zarándokút első állomásaként dunaújvárosi régi kompkikötőnél egy rövid szertartás keretében emlékkeresztet bocsátottak vízre, a résztvevők pedig egy-egy szál virágot engedtek a Dunába, így emlékezve az egykoron, a Duna partján álló pentelei monostor vértanú szerzeteseire. Érdemes megemlíteni, hogy hat évvel ezelőtt Kalota József protopresbiter, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusának lelkészi vezetőjének a kezdeményezésére, Szabó Tamás bevonásával szervezték meg az első zarándokutat Beloiannisztól Dunaújvárosig.

Sokan évről évre teljesítik a gyalogos zarándoklatot

A szervezők részéről Terekiné Rendes Éva lapunknak elmondta tavaly, egy zarándoktársuk vetette fel, hogy a következő alkalommal megfordíthatnák az útirányt, így rendhagyó módon szombaton reggel Dunaújvárosból indult útnak a menet érintve Rácalmás, Kulcs, Adony és Iváncsa települést is, ahol frissítőkkel várták a zarándokokat.

Szentirmai Róbert atya a Hírlapnak kiemelte, a közelmúltban rendezték meg a Szent Miklós gyalogos zarándoklatot, amely tulajdonképpen előzarándoklata a Szent Panteleimon zarándoklatnak. A Szent Miklós emléke előtt tisztelgő zarándok­út Szigetszentmiklósról indul, a Szent Miklós görögkeleti kápolnából és tart Lórévre a Szent Miklós ereklyéi átvitelének ünnepére szentelt szerb ortodox templomba.

Ennek útvonala a kis-Duna partja mellett halad Szigetcsép érintésével egészen Ráckevéig, majd onnan tovább Lórévig a Nagy-Duna közelébe.

A szombati gyalogos zarándoklaton több mint harmincan vettek részt, köztük többen már nem első alkalommal teszik meg a távot. A résztvevőket a 33 kilométeres út végén Beloianniszi Görögkeleti Egyházközösség látta vendégül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában