Kertészet

2023.06.11. 12:00

Ne háborúzz a kertben sem, törekedj a békére!

Számos kertbarátom panaszkodik reggeltől estig. A kertben ezernyi kártevő bukkan fel nap mint nap. A vegyszereknél olcsóbb és egyszerűbb, ha néhány praktikához folyamodunk. Az alábbi módszereket a saját kertünkben teszteltük.

B. K. / heol.hu

Fotó: MW illusztráció

Csigák, poloskák, tetvek, bogarak, gombafertőzések (monília, lisztharmat, tafrina és társai) támadják a kiskerteket nap mint nap. Aki bőséges gyümölcsöt, zöldséget szeretne termeszteni, az éjjel-nappal kutyulja a permetezőben az ajánlott vegyszert. Manapság nagyon drágák a növényvédő szerek, így ha minden költséget számba veszünk – vetőmagok, trágya, palánták, permetek, öntözés, szükséges szerszámok – hamar beláthatjuk, hogy igen drága hobbinak számít a kertművelés.

Ilyenkor legyint egyet az ember, s hajlamos kijelenteni, hagyjuk az egészet, ennyiért a boltban is megveszem. Mindenkit arra buzdítok, ne adja fel! Ha a termés fele odavész, a szabadban töltött idővel, mozgással akkor is rengeteget nyerünk. 

Évek óta bújom a különböző kertészeti kalauzokat, rengeteg ilyen jellegű Facebook csoportnak is tagja vagyok, ahol percenként adják-veszik egymásnak a tanácsokat a kertelők.

Most néhány olyan tippet osztanék meg, amit magam is kipróbáltam, és működik. Vegyszert negyedik éve nem használok, tehát számolok a természetes veszteséggel. 

Íme egy kis ízelítő a saját tapasztalatokból:

A legfontosabb tényező a talaj minősége. Ezt lehet ugyan műtrágyával javítani, de sokkal hasznosabb és olcsóbb a saját magunk által termelt komposzttal  gazdagítani. A tavasszal keletkezett fűnyesedék a sövényigazításkor lehullott lágyszárú növényi sarjak tökéletesek talajtakarónak, zöld mulcsnak egyaránt. Különösen fontos ez olyan helyeken, ahol gondot jelent a rendszeres öntözés. 

Ilyenkor jelennek meg tetvek rózsafáinkon, a gyümölcsösben. Nem érdemes drága vegyszerrel permetezni! Nálam a kertben remekül bevált a növénytársítás, azaz, ha van a közelben bodza, illetve virágzó sarkantyú, biztos, hogy ezt találják meg először. Ha olyan szerencsénk van, hogy a katicák is felbukkannak a kertben, gyengéden segítsük át őket a tetves növényre. Itt kellő mennyiségű táplálékra lelnek, és nagyon gyorsan elszaporodnak. Igaz az állítás, hogy valóságos biológiai fegyverek.

A csigákkal is meggyűlt a bajom az előző években egy-egy esős periódus után. Minden fajtájuk felbukkant esztelen mennyiségben. Mivel nem szeretem a pusztítást, összeszedegettem őket egy kartondobozba és szépen kihordtam a komposztra. Ott kedvükre lakmározhattak, és pár napon belül eltűntek. 

Forrás, teljes cikk: heol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában