Együk vagy ne együk?

2023.06.17. 16:00

Nagy a szakadék az egészséges ételek és a magyar konyha között

Egy finom bakonyi húsos palacsintának, egy nagy tál gulyáslevesnek vagy egy jól megpakolt sajtos-tejfölös lángosnak kevesen tudnak ellenállni. Ezek a mennyei hazai eledelek azonban az egészséges életmód nagy ellenségei. Mivel rendkívül zsíros és nehéz fogások, így felmerül a kérdés: hanyagolnunk kellene nemzeti ételeinket alakunk és egészségünk megőrzése érdekében?

Szente Patrícia Andrea

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A magyar konyha finomságai sajnos nem kapnának helyet a világ egészséges ételeinek képzeletbeli listáján. Ha a legegészségesebb tradicionális ételeket rangsorolnánk, olyan országok szerepelnének az élen, mint Görögország, Japán, Franciaország, India vagy Spanyolország. A felsorolt országok ételei leginkább tengeri herkentyűket, valamint rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak, amelyek természetesen nagyon egészségesek. Ellenben a gyakran kolbásszal, szalonnával, zsíros tejtermékekkel megspékelt magyar kosztok már ránézésre is hizlalók, de az egészben nem is gazdag kalóriatartalmuk a legrosszabb. A magyaros ételekhez felhasznált számos alapanyag színültig van egészségtelen telített zsírral, így ételeink többsége igazi koleszterinbombává válik.

Bár a nemzetünk ételei nem tartoznak az egészséges kategóriába, a jó hír az, hogy léteznek annál egészségtelenebbek is. Az Amerikai Egyesült Államok, Kína, valamint az Egyesült Arab Emírségek ételei mind a világ legegészségtelenebb kosztjai közé tartoznak. A különféle olajban tocsogó, zsíros szószokkal nyakon öntött húsok és köretek nem csak a kóros elhízást segítik elő, de rendszeres fogyasztásuk szív- és érrendszeri problémákat és cukorbetegséget is okozhatnak.

Hazai ételeink tehát valahol a középmezőnyben foglalnak helyet. Egészségtelenek, de számos más nemzet ételei még károsabbak. Azt természetesen nem jelenthető ki, hogy egészségünk érdekében el kell hagyni azokat a fogásokat, amelyekkel felnőttünk. A hangsúly inkább a rendszerességen és a mértékletességen van. A kultúránkban megszokott hatalmas adagok fogyasztása adja ugyanis a legnagyobb pofont az ember egészségének. A magyar koszt tehát nem feltétlen egészségtelenebb, mint bármelyik más nemzeté, a lényeg, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk azokból, és törekedjünk a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra.

Megkérdeztük: Ön le tudna-e mondani a magyar ételekről az egészséges életmód érdekében?

Nagy Kálmánné
Fotó: Szabóne é Zsedrovits Enikő

Nagy Kálmánné: – A magyar konyha tele van egészségtelen ételekkel. Személy szerint nem is fogyasztok sok magyaros ételt, inkább halat és rengeteg zöldséget, gyümölcsöt eszem. Annak azonban, aki a tradicionális magyar ételeken nőtt fel, nehéz lehet a váltás. Úgy gondolom, egy jó megoldás lehet az, ha továbbra is fogyasztják ezeket az ételeket, de csak kis mértékben.

Bábel Péter
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Bábel Péter szerint egy étrenden változtatni sosem könnyű, főleg, ha az ahhoz tartozó ételek gyerekkorunk óta szerves részét képezik mindennapjainknak. Úgy véli, nem kellene teljesen kiiktatnunk a magyar ételeket a diétánkból, de mindenképpen nyitottnak kell lennünk más országok ételei felé az egészségünk érdekében.

Kovács János
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Kovács János: – Magyarétel-pártinak tartom magam. Szerintem nem véletlen világhírű számos nemzetiségi fogásunk. Persze léteznek egészségesebb konyhák, mint például a franciáké, azonban az ízek is sokat számítanak, ebben pedig a magyaros étkek gyakran túlszárnyalják a többi országét. Számomra tehát szinte lehetetlen lenne lemondani a magyaros ételekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában