2023.06.17. 16:00
Nagy a szakadék az egészséges ételek és a magyar konyha között
Egy finom bakonyi húsos palacsintának, egy nagy tál gulyáslevesnek vagy egy jól megpakolt sajtos-tejfölös lángosnak kevesen tudnak ellenállni. Ezek a mennyei hazai eledelek azonban az egészséges életmód nagy ellenségei. Mivel rendkívül zsíros és nehéz fogások, így felmerül a kérdés: hanyagolnunk kellene nemzeti ételeinket alakunk és egészségünk megőrzése érdekében?
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A magyar konyha finomságai sajnos nem kapnának helyet a világ egészséges ételeinek képzeletbeli listáján. Ha a legegészségesebb tradicionális ételeket rangsorolnánk, olyan országok szerepelnének az élen, mint Görögország, Japán, Franciaország, India vagy Spanyolország. A felsorolt országok ételei leginkább tengeri herkentyűket, valamint rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak, amelyek természetesen nagyon egészségesek. Ellenben a gyakran kolbásszal, szalonnával, zsíros tejtermékekkel megspékelt magyar kosztok már ránézésre is hizlalók, de az egészben nem is gazdag kalóriatartalmuk a legrosszabb. A magyaros ételekhez felhasznált számos alapanyag színültig van egészségtelen telített zsírral, így ételeink többsége igazi koleszterinbombává válik.
Bár a nemzetünk ételei nem tartoznak az egészséges kategóriába, a jó hír az, hogy léteznek annál egészségtelenebbek is. Az Amerikai Egyesült Államok, Kína, valamint az Egyesült Arab Emírségek ételei mind a világ legegészségtelenebb kosztjai közé tartoznak. A különféle olajban tocsogó, zsíros szószokkal nyakon öntött húsok és köretek nem csak a kóros elhízást segítik elő, de rendszeres fogyasztásuk szív- és érrendszeri problémákat és cukorbetegséget is okozhatnak.
Hazai ételeink tehát valahol a középmezőnyben foglalnak helyet. Egészségtelenek, de számos más nemzet ételei még károsabbak. Azt természetesen nem jelenthető ki, hogy egészségünk érdekében el kell hagyni azokat a fogásokat, amelyekkel felnőttünk. A hangsúly inkább a rendszerességen és a mértékletességen van. A kultúránkban megszokott hatalmas adagok fogyasztása adja ugyanis a legnagyobb pofont az ember egészségének. A magyar koszt tehát nem feltétlen egészségtelenebb, mint bármelyik más nemzeté, a lényeg, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk azokból, és törekedjünk a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásra.
Megkérdeztük: Ön le tudna-e mondani a magyar ételekről az egészséges életmód érdekében?
Nagy Kálmánné: – A magyar konyha tele van egészségtelen ételekkel. Személy szerint nem is fogyasztok sok magyaros ételt, inkább halat és rengeteg zöldséget, gyümölcsöt eszem. Annak azonban, aki a tradicionális magyar ételeken nőtt fel, nehéz lehet a váltás. Úgy gondolom, egy jó megoldás lehet az, ha továbbra is fogyasztják ezeket az ételeket, de csak kis mértékben.
Bábel Péter szerint egy étrenden változtatni sosem könnyű, főleg, ha az ahhoz tartozó ételek gyerekkorunk óta szerves részét képezik mindennapjainknak. Úgy véli, nem kellene teljesen kiiktatnunk a magyar ételeket a diétánkból, de mindenképpen nyitottnak kell lennünk más országok ételei felé az egészségünk érdekében.
Kovács János: – Magyarétel-pártinak tartom magam. Szerintem nem véletlen világhírű számos nemzetiségi fogásunk. Persze léteznek egészségesebb konyhák, mint például a franciáké, azonban az ízek is sokat számítanak, ebben pedig a magyaros étkek gyakran túlszárnyalják a többi országét. Számomra tehát szinte lehetetlen lenne lemondani a magyaros ételekről.