Retro

2023.05.07. 09:00

Az idő nem áll meg - Múltunk az értékek megőrzésére és továbbadására kötelez

A Dunaújvárosi Hírlap egykori fotóriportere, Rozsnyai Zoltán ötlete nyomán került fel a Dózsa György úti Széchenyi pékség új üzletének falára az a fotótapéta, amely azokat az időket eleveníti meg, amikor ezen a helyen Népművészeti ajándékbolt kínálta dísztárgyak széles választékát.

Szente Tünde

Az ötletgazdával felidéztük a távoli és a közeli múltat:

- A pékség korábbi felkérésére terveztem meg a „Dunaújváros kenyere” kezdeményezés arculatát, amely támogatási rendszer jótékonysági céllal évek óta sikeresen működik – avat be az előzményekbe Rozsnyai Zoltán, a Rolling Nyomda Ház tulajdonos-vezetője. - Amikor a Dózsa György úti üzletük átköltözése mellett döntöttek, meghívtak egy bejárásra, és azt javasoltam, válasszanak egy hangulatos fotót, amely jó érzéssel tölti el a hozzájuk betérőket. Az idősekben szép emlékeket idéz, a fiatalok pedig rácsodálkoznak a múltunkra. Szerintem tökéletes választás volt annak a boltnak a fotója, amely éppen ezen a helyen működött, vagyis a Népművészeti ajándékbolté. Nekem ezek után annyi volt a teendőm, hogy széles formátumú nyomtatóval két részletben kinyomtattam strukturált felületű, öntapadó faltapétára.

 

Gyorsan szalad az idő...

Zoltán munkáival évek óta találkoznak mindazok, akik szívesen engedik be otthonukba a város múltját felidéző Retro naptárait: - Öt éve készítem az egykori Sztálinváros hétköz- és ünnepnapjait felelevenítő fali naptárakat. Akik beszerezték az első darabot, az év végéhez közeledve, már kérdezgetik, hogy ugye megint lesz Retro naptár. Ha akarnám, sem hagyhatnám abba! Gyorsan szalad az idő, már májust írunk, és ilyenkor kezdek el gondolkodni a következő évi koncepción.

Negyedszázados a nyomdájuk

A Dunaújvárosi Hírlap 1982 és 1987 közötti fotóriportere munkáinak képi világában egyébként is elsődlegességet élveznek a várostörténeti fotók. Szívesen mesél a nagy találkozásokról, avatóünnepségekről, sportrendezvényekről, amelyek sorából nem hiányozhattak a Forma I-es autóversenyek, ezekre hírlapos megbízással jutott el. Benne volt a város alapításának 35. évfordulója alkalmából elindított 35 km-es Bringatúra szervező és azt dokumentáló csapatában, élén Miskolczi Miklóssal, a hírlap akkori főszerkesztőjével. A múltidézés megkerülhetetlen részeként büszkén meséli, hogy 1968 óta, tehát 55 éve tagja az Intercisa Rádióklubnak, amelyet belépésekor Majer Laci bácsi vezetett. Ami pedig az évfordulókat illeti, van oka az ünneplésre, hiszen negyed százada indították útjára, németországi tapasztalatokra és gépparkra alapozva, családi vállalkozásukat, a Rolling Nyomda Házat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában