Múltidéző

2023.04.08. 15:00

Egyre kevesebbszer küldünk képeslapot, pedig az ünnep közeledtét jelezte

A feltámadás áldott ünnepének közeledtét a több mint százéves múltra visszatekintő képes levelezőlap küldése is jelezte.

Fotó: Shutterstock

Az egykori ünnepi képeslapküldés szokása a mai elektronikus levelezés térnyerése miatt jelentősen csökkent.

Emlékeket őriznek

Az egykor kapott, kedves húsvéti lapokat ma is megtalálni sok családnál. Negyven éve még milliónyi húsvéti képeslapot vásároltak és adtak postára Magyarországon. Húsvét közeledtével a múlt évhez hasonlóan tekintsünk be a húsvéti képeslapok gazdag képi történetébe!

A legrégebbi üdvözleteken a fehér bárány jelenik meg a tojással teli kosarak és barkás virágcsokrok mellett. Ezeken az áldozati állat, Isten báránya tűnik elénk. A bárány mellett feltűnnek naposcsibék is, a tojásból kikelő új élet jelképeiként. A tavaszi barkák, aranyesők a virágvasárnapra emlékeztetnek, a természet évenkénti megújulását jelezve. Gyakran a magyar tájak népviseletei, a szépen megfestett hímes húsvéti tojások is feltűnnek e lapokon.

Forrás: Péter Imre

Nyuszik, tojás, kiscsibék

A lányok tojásfestéssel, hímes tojással, a legények locsolkodással köszöntik a feltámadás ünnepét. Az is természetessé vált egykor, hogy humoros rajzok és képek díszítették a köszöntöttnek küldött lapokat. Gyakori képeslap főszereplő a fehér és tarka nyúl.

Forrás: Péter Imre

Ők lettek a múlt század harmincas éveitől a húsvéti képeslapok kedvenc figurái. A húsvéti képeslapok mondanivalóját jól ismerő képeslapgyűjtők szerint a nyuszik elsősorban világi szimbólumnak tekinthetők, akárcsak a tojás, amely a termékenységet jelképezi.

Forrás: haon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában