Emberközpontú pszichiátriát vázoltak fel

2023.04.28. 11:30

Az osztályvezetőtől a szociális munkásig mindenki a betegért munkálkodik

A Szent Pantaleon Kórház tudományos bizottsága már hosszú évek óta szakmai előadásokat szervez havonta, mindig más témakörökben saját dolgozóinak, de meghívást kapnak a környékbeli háziorvosok is. Április végén ezúttal a pszichiátriai osztály dolgozói álltak ki prezentációikkal a szakértő közönség elé, negyedórás előadásokban foglalva össze munkájuk közlésre kívánatos részleteit.

Balla Tibor

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A megjelenteket dr. Kővágó Levente, a tudományos bizottság elnöke köszöntötte, majd felkérte dr. Ádám Évát, a pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosát, hogy tartsa meg előadását, aki mondandójának a Pszichiátriai ellátás és stigmatizáció címet adta. Röviden bemutatta az osztály működését, majd arra tért ki, hogy az emberek általában tartanak a normától eltérőtől, a számukra ismeretlentől, talán szorongnak is tőle, amely miatt megbélyegzik azokat. Előfordul, hogy egy pszichiátriai betegség saját, megoldatlan problémáik miatt okoz viszolygást néhányukban.

Dr. Fekete Tamás adjunktus A zavart tudatú beteg című előadásában felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a tudatzavarnak rendkívül sok oka lehet, s kiemelve, hogy aki nem az elvárt viselkedési formák szerint viselkedik, messze nem biztos, hogy tudatzavaros. A pszichés zavarok nem látványosan megjelenő fizikális eltérések, hanem szociális funkciózavarként jelennek meg, és gyakran előfordul, hogy csupán átmeneti jelenségről van szó.

Az osztály főnővére, Árvainé Pálinkás Judit (aki pár évvel ezelőtt életet mentett) Korlátozó intézkedésekről röviden címmel tartott előadást, ennek legfőbb üzenete az volt, hogy az az ideális, ha meg tudjuk előzni a korlátozó intézkedést. Kiemelten kezelte az asszertív kommunikáció jelentőségét, s bemutatta a már szükségessé vált korlátozó intézkedés dokumentálását is.

Simon-Bozsits Angéla klinikai szakpszichológus megszólalásának A pszichológus szerepe az egészségügyben címet adta. Elmondta, hogy a pszichiátriai osztály működése egy valódi team munka, ahol a legfőbb cél a beteg mielőbbi visszasegítése a mindennapi életbe. Hangsúlyozta a különbséget a pszichiáter és a pszichológus munkája között.

Hódiné Schillinger Andrea szociális munkás a Szociális munka jelentősége a pszichiátriai szakellátásban című előadással készült. Munkája során kezdeményezi, majd elvégzi az összes olyan hivatali egyeztetést, dokumentációt, amivel a szociális funkciózavarral küszködő beteg és családja szembesül egy segítő intézményi elhelyezés, vagy akár a kórházba kerülés kapcsán. Róla a végső beszélgetésben Erdély-Franyó Anna ápolási igazgató csak annyit mondott, „varázslóként” tartják számon az osztályon, mindenben, mindenhez megtalálja a megoldást.

A program záró előadását dr. Székely Ferenc Márton rezidens orvos tartotta Az öngyilkosság korszerű ellátása címmel. Ebben egy új, hatlépcsős pszichiátriai módszert mutatott be, amit az amerikai veteránok részére fejlesztettek ki. A módszer segítségével a legtöbb esetben még az öngyilkossági kísérletet előtt, időben le tudják állítani a korábban már ilyen kísérlet miatt kezelt beteget. Lényegében egy sillabuszt íratnak vele, amiben egyebek között olyanok szerepelnek, hogy mi az, amiért érdemes élnie, és hová, kihez, milyen címen és számon fordulhat, ha úgy érzi, kezd kicsúszni a kezéből az irányítás. Az amerikai tapasztalatok szerint ez a módszer megfelezte az újabb kísérletek számát.

A záró beszélgetésen dr. Jobbágy Lajos főigazgató is hozzászólt többször is megerősítve az elhangzottakat, elismerve az osztály munkáját.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában