Egészség

2023.03.13. 12:00

Ezek a praktikák segíthetnek

Ezekben a hetekben sokan tapasztalnak magukon bágyadtságot, indokolatlan kimerültséget, koncentrációs gondokat. A tünetegyüttest tavaszi fáradtságnak hívjuk, ellene számos hasznos praktika létezik – írja társlapunk a teol.hu portál.

Gazsó Rita

A medvehagyma nemcsak ízletes, de egészséges is. Számtalan módon fogyasztható Fotó: MW-archív

Fotó: AS

Sokan nem hisznek benne és nem számít betegségnek sem, de ettől még sokaknak okoz gondot a tél végén, tavasz kezdetén jelentkező fáradtság. A tavaszi fáradtság egyfajta energiahiány, amivel együtt járhat a koncentráció hiánya, az apátia, ingerlékenység, bágyadtság, kimerültség, amit jórészt a téli nehéz étrend, a kevés zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a napozás- és a mozgás hiánya okozhat – vélik a szakértők. 

Régebben gyakoribb volt 

– Régebben sokkal jellemzőbb volt ez a probléma, mint manapság, amikor sokkal szélesebb a zöldség-gyümölcs kínálat az üzletekben és a korábbinál többféle vitamint szerezhetünk be – véli dr. Schranz Róbert. A háziorvos azt mondja, aki a téli időszakban nem fogyaszt elég vitamindús táplálékot és szed elég C és D vitamint mellé, azt ilyenkor „elkaphatja” a tavaszi fáradtság. A megfelelő táplálkozás mellett érdemes figyelni a rendszeres testmozgásra is – mondja. Az orvos szerint ha az egészséges táplálkozás ellenére sem múlnak el a tünetek, előfordul, hogy más betegség áll a háttérben, ilyenkor érdemes kivizsgáltatni magunkat. 

Irány a természet! 

Daniné Turcsányi Éva egészségfejlesztő, népegészségügyi szakember szerint a tavaszi fáradtságot többnyire szervezetünkben zajló hormonális változásokkal függ össze, s tüneteit fokozhatja, hogy ilyenkor kezdődik az allergiaszezon, ezek együtt kellemetlen állapotot tudnak okozni. 
– A tavaszi fáradtságon nagyon sokat segíthet, ha minél több időt töltünk el a természetben. Sétáljunk sokat a parkban, kiránduljunk az erdőben. Kutatások is alátámasztották, hogy a természetben eltöltött idő jótékony hatással van a hangulatra, oldja a stresszt, a természetben megélt élmények pedig javítják a koncentrációt – javasolja Daniné Turcsányi Éva, aki szerint a programot akár medvehagyma gyűjtésével is összeköthetjük, annak fogyasztása szintén pozitív hatással van a szervezetre: csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vért, a vesét, a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését. 

A böjt tehermentesíti a szervezetet 

Tavasztól fogyasszunk minél több friss zöldfélét, például medvehagymát, spenótot, újhagymát, retket, fejes salátát, mángoldot – ajánlja a szakember. Már megkezdődött a böjti időszak, érdemes lehet belevágni, hiszen ez is tehermentesíti a szervezetet. Megjegyezte, hogy mindig szezonális zöldséget, gyümölcsöt együnk, az biztosan jót tesz az egészségünknek, ráadásul a környezetünket is védjük azáltal, ha nem messziről, hanem a közeli termelőktől vásároljuk az élelmiszert. Ezzel segítjük a helyi gazdálkodókat is – tette hozzá. 

Azt mondja, a megfelelő hidratáltsághoz igyunk napi két liter folyadékot, lehetőleg tiszta víz, cukrozatlan tea – gyógyteák, gyümölcsteák –, százszázalékos gyümölcslevek formájában. Utóbbit inkább hígítva fogyasszuk. Figyeljünk a rendszeres és megfelelő minőségű alvásra. Az egészségfejlesztő szakember szerint sokat segít a közérzeten ilyenkor a lakás gyakori átszellőztetése és a tavaszi nagytakarítás is. 

(Forrás: teol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában