Képgalériával

2023.03.09. 11:30

Éltető kincsünk, a víz volt a papírszínház tematikája

A dunaújvárosi Cimbora Klub tagjai március 7-én, kedden délután találkoztak a József Attila Könyvtárban. Az összejövetelt a Petőfi 200 – Cimbora 20! programsorozat részeként tartották meg, a téma az éltető víz volt.

Agárdy Csaba

A résztvevő gyerekek érdeklődve figyelték a vízről szóló mesés történetet Fotók: LI

Törökné Antal Mária, Marcsi néni gyermekkönyvtáros, a Cimbora Klub vezetője elmondta, a programjaik Petőfi Sándor költőnk születésének 200. és a Cimbora Klub 20 éves történetének jegyében zajlanak. 

Szerdán azonban a víz világnapjáról is megemlékeztek – nem véletlen volt a foglalkozás témája az éltető víz. Elsőként Tasi Katalin és Maros Krisztina Vízcsepp című papírszínházmeséjét (mai formájában ismert papírszínház az 1920-as évek végén jelent meg Japánban, használatával a történetmesélés igazi közösségi élménnyé válhat, és azok, akik hallgatják, a történet részesének érezhetik magukat) láthatták a gyerekek, akik nagyon élvezték az előadást. Volt olyan pici, aki többször is hangoztatta, ő mennyire szereti a papírszínházat. 

A Vízcsepp-mese lényege a legősibb természeti elem, a víz változatait mutatja be, a történet a gyerekek természettudományos kérdéseire is választ ad. 
Törökné Antal Mária arra a kérdésünkre, hogy a kétórás Cimbora-foglalkozás leköti-e a gyerekeket, épp azzal válaszolt, mint amit papírszínházi előadás alatt is tapasztaltunk, a kicsiket igen is érdekli, nemcsak a mese, hanem az, hogy sok ismeretre tesznek szert, ha kell, a kérdésekkel sem fukarkodnak. 
A mese után a tudásukat is megmutathatták a cimborák, hiszen kvízjáték következett, természetesen a víz tárgykörében. Végül pedig Petőfi A Tisza című versét tanulták meg a gyerekek, ezzel is felhívták a figyelmet az élet legfontosabb elemére, a vízre. 

A cimborák egyébként havi rendszerességgel találkoznak – Marcsi néni hét­éves kortól ajánlja a részvételt –, tíz–tizenöten minden foglalkozáson részt vesznek (egyébként most az energiaválság miatt nem kétórásak az összejövetelek, hanem egyórásak, mivel a könyvtár csak 17 óráig van nyitva, a gyerekek pedig általában a tanítás után négy órára tudnak a könyvtárba érni). 

A jövőt illető tervek is érdekesek: áprilisban nem akármilyen program vár a Cimbora Klubra, az Operaházban megtekintik a János vitézke című darabot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában