JAKD

2023.03.04. 15:30

Cimbora-programok a jubileum jegyében

A 2003. április 24-én megalakult dunaújvárosi Cimbora Klub idén a 20 éves jubileumát ünnepli. A klub vezetője, Törökné Antal Mária ebből az alkalomból különleges rendezvénysorozattal készül a cimboráknak.

Török Tímea

Törökné Antal Mária, azaz Marcsi néni a városi Cimbora Klub egyik nagy sikerű rendezvényén a cimborák gyűrűjében

Fotó: LI

A születésnapot egy másik jelentős eseménnyel összhangban ünneplik

Érdi Szabó Márta a hetvenes évek elején a Cimbora sorozattal új hangot, új arcokat hozott a tévé képernyőjére, és megteremtette a cimboraszellemiséget. 

A nagy sikerű televíziós produkció nyomán 30 kisgyermekkel alakult meg Dunaújvárosban az ország első Cimbora Klubja a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárában. Az eltelt húsz év alatt az első cimborák már felnőttek, vannak, akiket már saját gyermekeik követnek a cimboraságban. 
Törökné Antal Máriának, a klub vezetőjének alapötlete a Cimbora-születésnap megünneplésével kapcsolatban az volt, hogy a 20. évforduló eseményei teljenek egy másik jelentős eseménnyel összhangban, nevezetesen, hogy ebben az évben van Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is. 
Így tehát március hónapban rajzpályázatot hirdet a Cimbora Klub Petőfi születésének évfordulója és a víz világnapja alkalmából, amelynek a címe: „Azért a víz az úr!” A költő híres, víz témájú költeményei alapján várják az alkotásokat a dunaújvárosi és város környéki gyerekektől április 24-ig. Az eredményhirdetésre május 4-én, csütörtökön, 14 órakor egy író-olvasó találkozó során kerül majd sor. 

Március 7-én Cimbora-foglalkozás lesz a gyerekkönyvtárban, itt közösen tanulják majd a cimborák Petőfi A Tisza című versét. Április 4-én a foglalkozáson a közös verselésből videót is készítenek a gyerekek közreműködésével. 

Április 23-án a cimborák az Operaházba látogatnak el, ahol a János vitézke című előadást nézik meg. Ez a program önköltséges, a gyerekek a könyvtárosokkal együtt járatos busszal utaznak majd Budapestre. 

Május 11-én hagyományosan a cimboraösvényt festik majd a cimborák. A nyári szünet előtt, június 3-án közösen látogatnak el a klubtagok Dunavecsére a Petőfi-emlékházba. 

Október 3-án a szokásos, havonta megtartott foglalkozás keretében a Szeptember végén című verssel foglalkoznak majd a gyerekek Marcsi néni irányításával. Október 31-én Az itt van az ősz, itt van újra című alkotást dolgozzák fel a cimborák. 

Végül, a jubileumi, ünnepi év befejezéseként december 12-én a cimborák is készülnek a karácsonyra és a költő Téli esték című versét dolgozzák majd fel, és tanulják meg közösen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában