Munka

2023.03.19. 11:00

A kertbe csábít a szép idő

A kerttulajdonosok megszokhatták, hogy márciusban már bőven van teendő a veteményesekben és az udvaron is. Eljött az ideje a metszésnek, a takarításnak, az előkészületeknek, az ültetésnek és a palántázásnak, tulajdonképpen a kertünk „újraélesztésének”. Az időjárás még ugyan okozhat fejtörést, de érdemes összeszednünk, hogy pontosan mit is szeretnénk ültetni márciusban.

M. I.

Sok helyen már a karácsonyi ünnepek előtt elkezdték a metszést. (Fotó: MW)

Kezdhetjük a palántázással – már aki saját nevelésű paprikát, paradicsomot, uborkát szeretne –, amit bent a műhelyben is tudunk végezni. Palántázás esetén mindig ügyeljünk arra, hogy meleg, sötét helyen legyen a vetemény, az első csíralevelek megjelenése után azonban a hajtások már fényt és alacsony hőmérsékletet igényelnek. A padlizsán magjait már most elkezdhetjük kicsíráztatni zárt, meleg helyen, ennek a zöldségnek ugyanis hosszú vegetációs időre van szüksége. Ugyanígy elvethetjük a bazsalikom magjait is, majd a fagyveszély elmúltával a kis növényeket ki is ültethetjük a kertbe. A csemegepaprika magjait is elszórhatjuk meleg helyen, valamint az olyan évelő fűszernövényekét, mint a citromfű, a rozmaring, a zsálya, az oregánó vagy a kakukkfű. A melegházi nevelésre szánt uborka, valamint paradicsom magjait szintén most csíráztassuk ki meleg helyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában