A DSZC főigazgatójával beszélgettünk

2023.01.21. 07:00

Versenyképes szakmák képzését kínálják

Napokon belül dönteniük kell a végzős nyolcadikosoknak, hogy hol tanuljanak tovább. Pocsainé Varga Veronikát, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatóját arról kérdeztük, hogy a centrum iskolái mit tudnak kínálni a pályaválasztás előtt álló diáknak.

Molnár Emese

Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója Fotó: Laczkó Izabella

Fotó: LI

Talán a legfontosabb az, hogy biztos szakmát és a legtöbb szakmában kimagasló jövedelmet kínál a szakképzés. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen ajánlatot kapunk, akár festő, ács, burkoló vagy villanyszerelő munkájára van szükségünk. Egy jó szakma biztos jövőt, megélhetést jelent. Tanulmányaik alatt minden diákunk a kilencedik évfolyamtól kezdődően rendszeres jövedelmet kap ösztöndíj vagy munkabér formájában, valamint a tanulmányok sikeres befejezését követően egyszeri pályakezdési juttatásban részesül. A hátrányos helyzetű tanulók tanulmányi eredményük és szociális helyzetük alapján Apáczai-ösztöndíjat kaphatnak. 

– Milyen képzési formákra tudnak jelentkezni a tanulók? 
– Azoknak, akik egy jó szakmát szeretnének, és mielőbb be szeretnének kapcsolódni a munka világába, ajánljuk a hároméves szakképző iskolai képzéseinket, amelyek szakmai vizsgával végződnek. De azok a diákok is megtalálják nálunk a számításukat, akik nem csupán szakmát szeretnének, hanem érettségit is, valamint a felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni. 

– Ők a technikumi képzést választhatják? 
– Igen, a technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés végén egyszerre szerezhető érettségi végzettség és szakképzettség. A szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek számít. Ez a fajta képzés 2 év ágazati alap­oktatásból és 3 év szakirányú oktatásból áll. A jelentkezéskor csak ágazatot kell választani, a konkrét szakmára felkészítő szakirányú oktatás a harmadik évtől kezdődik. 

– Tehát most csak ágazatot választanak. Milyen ágazatokat és szakmákat kínálnak? 
– Jelenleg 19 ágazatban 50 szakmára várjuk a tanulni vágyó fiatalokat. Érdemes ellátogatni honlapunkra, a www.dunaujvarosiszc.hu oldalra, ahol részletes tájékoztatót találnak az iskoláinkban tanulható ágazatokról és a hozzájuk tartozó szakmákról, amelyeket a Szakmakártyák mutatnak be. De hogy valóban mindenki a saját maga számára a legmegfelelőbb szakmát tudja választani, érdemes segítségül hívni a Digitális Szakmaajánlót, ahol a megválaszolt kérdések alapján személyre szabott ajánlást kaphatnak a gyerekek, hogy milyen irányt válasszanak. 

A DSZC és intézményei segítenek a gyerekeknek és a szülőknek a megfelelő döntés meghozatalában

– Láttam a képzési lehetőségek között az orientációs előkészítő évfolyamot. Ez pontosan mit jelent? 
– Azoknak kínáljuk, akik bizonytalanok még abban, hogy mi a nekik való szakma. Egyfajta előkészítő évfolyam, ahol szakmai orientáció folyik, amely segít a pályaválasztásban. 

– Tavaly jól sikerült a centrum középiskoláiba a beiskolázás. Így a beiskolázás előtt most hogy látja, az idei is hasonló lesz? 
– Nem szoktam találgatni, de az biztos, hogy a szakképzési centrumbéli intézményeinkkel együtt sokat dolgoztunk azon, hogy minden, pályaválasztás előtt álló diák a szüleivel együtt megfelelő információval rendelkezzen ahhoz, hogy dönteni tudjon a továbbtanulását illetően. A dunaújvárosi és környékbeli szülőknek azt kínáljuk, hogy gyermekeik helyben tanulhatnak versenyképes szakmákat, a távolabb élő diákoknak pedig színvonalas kollégiumi elhelyezést is tudunk biztosítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában